IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel увеличи приходите и печалбата, но изостава от конкуренцията

Чип индустрията процъфтява, но състезанието на догонване за Intel е изключително трудно

09:35 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Огромният бум в чип индустрията заобикаля точно лидера на световния пазар. През последното тримесечие продажбите се покачиха само с 2% до 18,5 милиарда долара, обяви Intel в четвъртък вечерта. Печалбата се увеличава с 6% до 5,2 милиарда долара, предава Bloomberg.

Това е лошо представяне в сравнение с конкурентите, които растат силно. Приходите от продажби на конкурентната Nvidia през първото тримесечие на новата фискална година - тя приключи на 2 май - нараснаха с 84% на годишна база до 5,7 милиарда долара. Печалбата на най-високо оценявания доставчик на чипове в света се е увеличила дори повече от два пъти.

TSMC, водещият производител на чипове на базата на договорни отношения, отчита през второто тримесечие ръст на приходите с една пета до 13,3 милиарда долара. TSMC произвежда от името на големи конкуренти на Intel като Nvidia и AMD, но също така и за производителя на iPhone Apple. Американският конкурент Texas Instruments също се развива много по-динамично от Intel, с увеличение на приходите от 41% през второто тримесечие.

„Никога не е било толкова вълнуващо да си в полупроводниковата индустрия“, каза новият главен изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. Цялата индустрия е изправена пред десетилетие на устойчив растеж с оглед на дигитализацията на всички сфери на живота, обясни мениджърът, който от средата на февруари ръководи най-големия производител на чипове в света.

Досега обаче Intel извлича съвсем малка полза от това динамично развитие. Напротив, групата от Силициевата долина изостава. За 2021 г. индустриалната асоциация World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) очаква индустрията да нарасне с почти 20 процента.

Високо печелившият бизнес със сървърни чипове се свива

Особено горчивият хап за Intel: По ирония на съдбата изключително печелившият бизнес със сървърни чипове се сви с девет процента през второто тримесечие. Само преди няколко седмици Intel обяви, че новото поколение сървърни чипове с кодовото име "Sapphire Rapids" ще се забави. Сега производството ще започне в началото на 2022 г., вместо в края на годината, както бе планирано. Затова в средата на юни Гелсингер уволни началника на подразделението.

Това не е единственият проблем на новия изпълнителен директор. Проблемите с производството измъчват Intel от дълго време. През миналото лято предшественикът на Гелсингер Боб Суон трябваше да признае, че преминаването към седемнанометрова технология ще се осъществи в края на 2022 г. или дори през 2023 г. Intel не успя да контролира успешно новия процес, както беше планирано, призна концернът.

TSMC вече увеличава производството до тринанометра и планира да започне серийно производство през следващата година. Най-яростните конкуренти на Intel са клиенти на TSMC и по този начин имат предимство. 

Най-важният параметър на всички неща в индустрията е броят на транзисторите на чип: колкото по-малки са те, толкова по-добре - повече транзистори се побират на една и съща площ. На най-модерните в момента чипове има място за петнанометрови транзистори. Нанометърът е равен на милионна част от сантиметъра. По-малките транзистори консумират по-малко енергия, изчисляват по-бързо и позволяват по-малки размери на чипа.

Ето защо Гелсингер предприема огромни вътрешни промени. През юни той създаде два нови отдела: Единият трябва да се концентрира върху софтуера, а другият - върху високопроизводителните компютри и графики. Преди това той бе създал свое собствено подразделение за производство по договори. Новият шеф обедини покупките и производството под един покрив. В същото време изпълнителният директор нае множество нови външни мениджъри, някои от които, подобно на него, вече са работели за Intel в продължение на много години.

За да се справи с всичко това, Гелсингер инвестира много пари. 20 милиарда долара трябва да се влеят в две нови фабрики за чипове само в американския щат Аризона, които ще произвеждат полупроводници от 2024 година. Концернът разширява също така и заводите в Ню Мексико - за 3,5 милиарда долара.

Гелсингер нарича новата линия „IDM 2.0“. Тя е решителното „както, така и“. Intel иска да произвежда за други, но също така да възлага повече производство на себе си: Процесорите за персонални компютри и мрежовите компоненти, планирани за 2023 г., ще дойдат отчасти от TSMC.

Какво ще се случи в следващите години

В четвъртък Гелсингер леко увеличи годишната прогноза, но това не убеди инвеститорите. В извънборсовата сесия в Ню Йорк цената на акциите се срина с 3% до около 54 долара за брой.

Следващия понеделник Гелсингер иска да обясни на събитие на Intel как възнамерява да компенсира технологичното изоставане на концерна си спрямо TSMC. Това обаче се очаква да е дълъг път. Експертите смятат, че Intel няма да успее да навакса изоставането си спрямо тайванския конкурент до средата на десетилетието, твърди Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още