IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung детронира Intel на пазара на чипове

Южнокорейският гигант засилва позициите си в сектора по приходи

10:37 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Intel се стремеше към превъзходство в областта на технологиите за чипове в продължение на години, но сега се раздели с първото си място в индустрията по един важен показател.

През второто тримесечие Samsung Electronics изпревари Intel като водещ производител на чипове в света по приходи. Като се имат предвид различните перспективи пред основния им бизнес, позиционирането вероятно ще остане такова в близко бъдеще, твърдят анализатори от индустрията.

Южнокорейската технологична компания, която се специализира в чипове за памет, записа 22,74 трлн. вона, еквивалентни на 19,7 млрд. долара, приходи от чипове за периода от април до юни. Общите приходи на Intel за периода са 19,6 млрд. долара и намаляват до 18,5 млрд. долара, след като извадим приноса на бизнес звеното, което тя реши да продаде.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel държа първото място през по-голямата част от последните три десетилетия, като го отстъпи на Samsung през 2017 и 2018 г., когато имаше бум на продажбите на чипове за памет.

Класацията е свързана с нещо повече от престиж. Intel се нуждае от финансово влияние повече от всякога. Под ръководството на новия ѝ главен изпълнителен директор Пат Гелсингер компанията започва амбициозна стратегия за производство на по-модерни чипове, а това е едно от най-скъпите начинания в света.

Intel се стреми да навлезе в бизнеса, в който ще произвежда чипове за други компании. В надпреварата за това кой ще направи най-малката полупроводникова схема, Intel се бори с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung. Повече продажби означават и повече средства за капиталови разходи и за разпределяне на акционерите.

Въпреки че много фирми, включително Nvidia и Qualcomm, проектират особено развити чипове, само TSMC и Samsung могат да ги произвеждат. Intel може да се присъедини към тях, ако успее да изпълни амбициите си.

Тъй като глобалният недостиг на чипове засяга компаниите по цял свят, правителствата в САЩ, Европа и другаде предлагат десетки милиарди долари стимули за изграждането на заводи за производството на чипове. Но дори така производството на по-сложни чипове изисква специални машини, които могат да струват по 150 млн. долара за брой, а един завод може да коства 20 млрд. долара.

Следващият фронт в производството на чипове изисква толкова много, че само TSMC, Samsung и Intel имат технологичните способности и финансовите възможности да успеят, коментира Дейл Гай, директор проучвания в Counterpoint Research.

„Не виждам никой кандидат за четвъртата позиция“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още