IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанията за метавселената накараха Nvidia да повиши прогнозата си

Компанията вярва, че новият виртуален свят ще подкрепи значително бизнеса ѝ

10:02 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Nvidia прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха над очакванията на анализаторите, след като заложи на растежа на бизнеса си с центрове за данни, докато все повече интернет компании се насочват към инвестиции в изкуствен интелект и метавселената, предава Ройтерс.

Онлайн пространството, което използва добавена и виртуална реалност, за да помага на потребителите да си общуват, привлече вниманието на мнозина, след като Facebook, вече Meta, заяви, че ще увеличи инвестициите си в тази посока, вместо към бизнеса си със социални мрежи.

Това би дало силен тласък на Nvidia, най-големият производител на видеокарти и чипове с изкуствен интелект в света, тъй като приложенията в метавселената ще се нуждаят от повече изчислителна мощ и ще насърчат търсенето на чипове.

През октомври компанията пусна Omniverse Enterprise – пакет от софтуерни инструменти, който ще позволи на компаниите да работят заедно по изграждането на виртуални светове, а изчислителната мощ за всичко това идва от чиповете на Nvidia.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг заяви, че вярва, че Nvidia може да получи до 1000 долара годишно от до 40 млн. създатели и дизайнери на виртуални светове. Компанията смята, че около половината от приходите на Omniverse ще идват от чипове, а останалата половина – от софтуер.  

„Вероятно ще има повече виртуални светове, отколкото уебсайтове има днес. И причината за това е, че са по-лесни за изграждане“, коментира Хуанг в интервю за Ройтерс.

Nvidia очаква приходите ѝ за текущото тримесечие да достигнат 7,40 млрд. долара, плюс или минус 2%, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 6,86 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Цената на акциите на компанията нарасна с близо 4% по време на следборсовата търговия, след като от началото на годината се увеличи повече от два пъти.

До този момент компанията успя да избегне големи проблеми с веригите на доставките въпреки глобалния недостиг на чипове, но цените нарастват. Nvidia заяви, че неизплатените покупки на запаси и дългосрочните задължения за доставки са достигнали 6,90 млрд. долара, спрямо 2,57 млрд. долара година по-рано. Компанията е извършила плащания за 1,6 млрд. долара само през третото тримесечие за подсигуряване на доставките.

Приходите на гейминг звеното на Nvidia за третото тримесечие са нараснали с 42 на сто до 3,22 млрд. долара, а тези от центрове за данни – с 55% до 2,94 млрд. долара.

Анализаторите очакваха съответно 3,13 млрд. и 2,75 млрд. долара от гейминга и центровете за данни, сочи информация на FactSet.

Общите приходи са се увеличили с 50% до 7,10 млрд. долара за трите месеца до 31 октомври. Това е над средната прогноза на анализаторите за 6,83 млрд. долара по данни на Refinitiv. Печалбата за периода е 1,17 долара на акция на коригирана база, или с 6 цента повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още