IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя голямо разследване на сделката на ARM и Nvidia

Източници твърдят, че отстъпките, предложени от Nvidia, не са достатъчни

22:20 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO&nbsp;</em></p>

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO 

Опитът на Nvidia да придобие британския дизайнер на чипове ARM за 54 млрд. долара се очаква да стане обект на продължително антимонополно разследване в Европейския съюз, след като отстъпките, предложени миналата седмица, не са успели да отговорят на опасенията за конкуренцията, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Разследването на ЕС ще бъде второто голямо препятствие за Nvidia само два месеца след като британската антимонополна агенция предупреди, че сделката за най-важната технологична компания в страната може да засегне конкуренцията или да отслаби други компании.

Европейската комисия (ЕК) трябва да приключи предварителния преглед на сделката на 27 октомври, а след него ще последва четиримесечното разследване, твърдят източниците.

Говорител на ЕК е отказал да коментира.

„Регулаторният процес е конфиденциален. Трансакцията ще помогне за трансформирането на Arm и за насърчаване конкуренцията и иновациите, включително във Великобритания“, коментира американската Nvidia, чиято централа е в Силициевата долина.

Най-големият производител на видео карти и чипове с изкуствен интелект предложи известни отстъпки на ЕК, които обикновено означават, че компаниите ще вземат мерки, за да опазят конкуренцията.

Nvidia твърди, че ще запази ARM неутрална, тъй като е доставчик на технологии. По този начин се опита да намали притесненията на клиентите ѝ, като Qualcomm, Samsung Electronics и Apple.

Европейският регулатор не е потърсил обратна връзка от регулаторите и клиентите във връзка с отстъпките на Nvidia, което според източниците показва, че те не са били достатъчно добри.

Компаниите, които подкрепят сделката, включват клиенти на ARM като Broadcom, MediaTek и Marvell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още