IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как светът премина от недостиг на чипове към огромно свръхпредлагане?

Смущенията във веригите на доставките, които донесе пандемията, вече са зад гърба ни, но предизвикателствата са други

07:53 | 31.07.23 г. 1
Снимка:  I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

От ръст на печалбата до спад на приходите

Причиненият от пандемията недостиг на полупроводници помогна за увеличаване на печалбите на производителите на чипове, тъй като цените скочиха. Това важи и за Samsung, най-големия производител на чипове с памет в света.

Тази година обаче Samsung и нейните конкуренти SK Hynix и Micron преживяха трудни моменти.

Тази седмица Samsung съобщи, че оперативната печалба за второто тримесечие се е сринала с 95% на годишна база. Междувременно SK Hynix записа загуба през второто тримесечие спрямо печалба през същия период на миналата година.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият поддоставчик на чипове в света, миналата седмица заяви, че нетната му печалба за второто тримесечие е намаляла с 23,3% спрямо година по-рано. Това беше първият тримесечен спад на печалбата от 4 години.

Ако погледнем напред, пазарът на персонални компютри остава слаб, а това вероятно ще повлияе на Samsung, SK Hynix и Micron. TSMC, за която пазарът на смартфони е основен двигател на приходите, също остава под натиск.

„Пазарът на смартфони все още носи най-голямата част от приходите на TSMC. Тази част все още не показва някакъв значим ръст“, коментират от China Renaissance Securities.

Ще бъде ли постигнат баланс скоро?

В опит да повишат цената на чиповете и да намалят предлагането на пазара, големите фирми за чипове с памет обявиха съкращения на производството.

Samsung заяви, че очаква глобалното търсене да се възстанови през втората половина на годината, а други изразиха подобно мнение.

TSMC обаче миналата седмица заяви, че очаква „продължаваща корекцията на запасите“ от страна на клиентите.

„След тазгодишната корекция мисля, че ще има сценарий на растеж за TSMC през втората половина нa годината, а колко силен ще бъде той, ще зависи от макросредата“, допълват от China Renaissance Securities.

В крайна сметка възстановяването на тези фирми ще зависи от това дали търсенето ще се увеличи, когато става дума за крайни продукти като потребителска електроника, но това е свързано с макроикономическо възстановяване, което изглежда далеч от сигурно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
mikimaus
преди 9 месеца
"Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица..." https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/1427684182-i-detsa-shte-vi-napravim-drugari.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още