IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как светът премина от недостиг на чипове към огромно свръхпредлагане?

Смущенията във веригите на доставките, които донесе пандемията, вече са зад гърба ни, но предизвикателствата са други

07:53 | 31.07.23 г. 1
Снимка:  I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Недостигът на полупроводници, който в разгара на пандемията на Covid-19 засегна всичко – от автомобили до гейминг конзоли – сега се превърна в пренасищане с чипове, а някои от най-големите производители в тази индустрия вече понасят ударите от всичко това, пише CNBC.

Полупроводниците са неразделна част от множество продукти, включително хладилници, автомобили, смартфони и LED крушки.

Пандемията предизвика големи смущения във веригите на доставки и в производството на чипове, тъй като потребителите, останали у дома, полудяха по продукти като компютри и смартфони.

Това засили търсенето на полупроводници като чиповете с памет на южнокорейски играчи като Samsung, SK Hynix и Micron.

Освен това имаше засилено търсене на не толкова усъвършенствани чпове за процеси като управление на захранването на устройствата.

Това доведе до масов недостиг на продукти като игрови конзоли и дори компоненти за перални машини, който продължи през първата половина на 2022 г. Имаше и липса на полупроводници за коли, което пък доведе до спад в производството на превозни средства от големи компании.

Макар че динамиката в търсенето и предлагането на някои чипове оттогава стана по-балансирана, в други области недостигът се превърна в пренасищане.

Свръхпредлагане на чипове с памет

В момента има свръхпредлагане на два вида чипове: NAND и DRAM чиповете с памет. Те се ползват в устройства като лаптопи и в сървъри в центрове за данни.

Пренасищането дойде, след като компаниите започнаха да трупат чипове заради недостига по-рано. Но след това икономиката се забави. Търсенето на продукти като смартфони и лаптопи намаля значително, особено след като много хора вече си купиха по време на пандемията.

„Така че производителите на тези крайни продукти спряха да поръчват чипове, а вместо това се съсредоточиха в продажбата на инвентара, който вече имаха“, коментира Питър Ханбъри, партньор в Bain & Company.

По думите му това е имало камшичен ефект за производителите на чипове, които са по-назад във веригата на доставките, където изключително високото търсене по време на недостига внезапно спря.

Не при всички видове чипове обаче има свръхпредлагане, като търсенето на чипове за автомобилния сектор остава силно.

Хебъри твърди, че някои полупроводници, произвеждани със специални цели, не могат да бъдат заменени лесно с други, което поддържа цените им високи.

Последна актуализация: 07:54 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
mikimaus
преди 8 месеца
"Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица..." https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/1427684182-i-detsa-shte-vi-napravim-drugari.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още