IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ограничи износа на чипове, а в Токио цари безпокойство

От тази седмица Япония ограничава износа на 23 вида оборудване за производство на полупроводници

22:30 | 24.07.23 г. 1
Андрей Йорданов
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Налагането на контрол върху износа на оборудване за производство на чипове от страна на Япония, за да съответства на политиката на САЩ за ограничаване на възможностите на Китай да произвежда модерни полупроводници, тревожи някои представители в Токио. Те смятат, че войнственият подход на САЩ може да попречи на координацията и ненужно да провокира Пекин, споделя Ройтерс.

От тази седмица Япония ограничава износа на 23 вида оборудване, вариращо от машини, които отлагат тънки пластове върху силициеви пластини, до устройства, които гравират микроскопични схеми на чипове, които биха могли да бъдат употребявани и с военна цел.

Докато САЩ споменават Китай 20 пъти в октомврийското си съобщение, насочено към китайските компании, обаче Япония е избрала широк контрол на оборудването, който не цели конкретно по-големия ѝ съсед.

"Чувстваме странен дискомфорт от начина, по който САЩ правят това. Не е необходимо да се посочва държавата, достатъчно е да се контролира стоката", казва пред Ройтерс служител на японското министерство на промишлеността. Япония не може да налага санкции на държави, освен ако те не са въвлечени в конфликт, добавя източникът.

При обявяването на японската политика през март министърът на търговията и промишлеността на Япония заяви пред репортери, че Китай е само една от 160-те страни и региони, които ще бъдат подложени на контрол, и че японските правила нямат за цел да следват тези на САЩ.

Въпреки това Китай предупреди Япония да направи отстъпки.

Токио и Вашингтон споделят притеснения относно стремежа на Китай към развити технологии и през май се споразумяха с други индустриални демокрации от Г-7 да "премахнат риска" от потенциална китайска икономическа принужда.

Въпреки това разликите в контрола на производството на чипове биха могли да подложат на изпитание това единство. В случай че някоя от страните получи конкурентно предимство пред другата чрез разрешаване на износа, другата страна ще бъде блокирана.

"Всяка държава е отговорна за собствената си лицензионна политика, а освен това всяка държава трябва да прилага решенията за лицензиране, които взема", казва Емили Бенсън, директор на проекта за търговия и технологии в двупартийната неправителствена организация Center for Strategic and International Studies във Вашингтон.

Япония не прилага американския принцип на презумпция за отказ и ще разрешава износа, когато това е възможно, заяви втори японски правителствен служител. Източниците от японското правителство са поискали да останат анонимни поради чувствителността на въпроса.

Възможно е да има и скрито напрежение, защото за разлика от Япония и Нидерландия, които ще въведат контрол от септември, САЩ не въвеждат ограничения за конкретни средства.

"Правилата на САЩ все още ограничават други стоки и услуги, които другите не ограничават", каза вашингтонският търговски адвокат Кевин Улф.

Ройтерс се е свързала с шестима производители на инструменти за чипове в Япония. Двама от тях, производителят на техника за обработка на отпадъци Kokusai Electric и водещият японски производител на инструменти за чипове Tokyo Electron, са заявили, че очакват контролът на Япония да има ограничено въздействие върху бизнеса.

Компанията за тестване на чипове Advantest Corp е заявила, че нито един от нейните продукти не е засегнат.

Производителите на литографски машини Nikon и Canon, както и производителят на машини за почистване на пластини Screen Holdings не са отговорили на запитването за коментар.

Координация

Съчетаването на контрола на Япония с този на САЩ и Нидерландия ще изисква тясна координация.

"Въпросът е кое може да се пусне безопасно и кое трябва да се блокира. Всеки определя границата по различен начин", казва Джим Люис, бивш служител на Държавния департамент и Министерството на търговията на САЩ и изследовател в Center for Strategic and International Studies (CSIS). Той се е срещал с японски търговски служители и смята, че Токио е решен да ограничи определен износ.

Токио, Амстердам и Вашингтон са посочили, че биха искали инструментите за производство на чипове да бъдат добавени към списъка на оръжията, стоките и технологиите с двойна употреба, контролирани от 42-те държави, които са страни по Васенаарската договореност, създадена след края на Студената война.

Малко вероятно е обаче те да получат нужната единодушна подкрепа от членовете на споразумението.

"Споразумението от Васенаар е почти безнадеждно, защото Русия е негов член", каза Люис. "Никога няма да започнете с постигането на всеобщ консенсус. Така че, изберете хората, които ги е грижа, и ги накарайте да работят заедно“.

Алтернативата е да се създаде по-тясна група със САЩ и Нидерландия за надзор на инструментите за производство на чипове, която евентуално да включва и други държави, коментира първият служител на японското министерство на промишлеността.

Министерството на търговията на САЩ и нидерландското правителство са отказали коментар. Белият дом не е отговорил на молбата за коментар.

По-широки граници

Междувременно се очаква администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да актуализира правилата си от октомври, отчасти за да ги приведе в съответствие с по-широкия японски списък с инструменти.

Ограниченията могат да бъдат по-строги от тези в Нидерландия и да ограничат доставките на нидерландския производител на литографски изделия ASML за някои китайски заводи, както съобщи ексклузивно Ройтерс миналия месец. САЩ могат да регулират пряко ASML, тъй като оборудването му включва американски части. По това време източниците очакваха актуализациите през юли, но сега това изглежда малко вероятно.

"Част от причината, поради която отнема толкова време, е, че САЩ все още разговарят с Япония. Те трябва да се уверят, че ако блокират нещо, то по подобен начин ще го блокират и в Япония", казва източник, запознат с дискусията.

Токио продължава да се опасява, че насочването към Китай ще провокира вредни ответни мерки, като например забрана на японските електрически автомобили, казва трети представител на японската промишленост.

"Каква полза има от това да засрамиш някого, освен ако това не е целта ти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 9
wart
преди 9 месеца
Тая престъпна *** наречена Америка с всеки ден става по зъл, коварен , агресивен и проклет.Това Световно зло докато съществува за човечеството няма да има ни мир ни спокойствие.Само когато се разпадне на малкио държави тогава ще настъпи мир и спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още