IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon навлиза в бизнеса с машини за производство на най-модерни чипове

Компанията прави това в момент, в който индустрията се нуждае от подобни ключови инструменти за работа

11:03 | 14.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Canon, японската фирма, известна най-вече със своите принтери и фотоапарати, пусна на пазара ключов инструмент, който според нея може да помогне за производството на най-модерните полупроводници, пише CNBC.

Най-новата система за „нанопечатна литография“ е предизвикателството, което Canon отправя към нидерландската фирма ASML, която доминира в сферата на екстремната ултравиолетова (EUV) литография. Инструментите на ASML служат за производството на най-модерните чипове, като тези в най-новите модели iPhone на Apple, които се правят от тайванската TSMC.

Именно тези машини бяха въвлечени в технологичната битка за надмощие, която водят САЩ и Китай.

EUV технологията на ASML стана особено популярна сред най-напредналите производители на чипове поради ключовата си роля в правенето на полупроводници с 5 нанометра и по-малко. Колкото по-малка е тази цифра, толкова повече функции могат да се поберат в един чип, като по този начин се увеличава мощността на полупроводника.

Canon твърди, че най-новата ѝ машина, наречена FPA-1200NZ2C, ще може да произвежда полупроводници, еквивалентни на 5-нанометров процес и достигащи до 2 нанометра. За сравнение чипът A17 Pro в iPhone 15 Pro и Pro Max е 3-нанометров полупроводник.

Както TSMC, така и южнокорейската Samsung – двете най-големи модерни компании за чипове – се стремят да направя 2-нанометрови чипове през 2025 г.

Литографските машини са ключови за ефективното отпечатване на дизайна на чипа върху материала, който в крайна сметка отива в полупроводника.

Машините на ASML използват ултравиолетова светлина по време на този процес. Canon казва, че нейната машина не изисква източник на светлина със специална дължина на вълната, което намалява консумацията на енергия.

Въпреки че компанията разработва технология за нанопечатна литография (NIL) от 2004 г., тя не се радваше на особена популярност в сферата на все по-сложните чипове.

“NIL съществува от повече от 20 години, но не беше широко приета“, коментира Пранай Котастхане, председател на програмата за високотехнологична геополитика в Takshashila Institution.

Това отчасти се дължи на факта, че EUV машините, като тези, направени от ASML, работеха по-добре до този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още