IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи очакванията си за растежа на развиваща се Източна Азия

Китай обаче ще изпълни целевия си растеж от 7,5% през 2013 г., смятат от международната институция

11:03 | 07.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка понижи очакванията си за растежа на развиваща се Източна Азия

Световната банка (СБ) понижи прогнозата си за растежа на Китай през 2013 г. и останалите развиващи се страни от Източна Азия. Въпреки това от институцията обявиха, че регионът ще продължи да е двигател на растежа на глобалната икономика и през тази година.

"Развиващата се Източна Азия се разширява с по-бавен темп, след като китайската икономика се измести от ориентирането към износа до фокусирането върху вътрешното търсене", се посочва в последния доклад на СБ за икономическото състояние на Източна Азия и Тихоокеанския регион.

"Забавянето на растежа в по-големите страни със средни доходи, в това число Индонезия, Малайзия и Тайланд, стимулира към по-ниски инвестиции, по-ниски световни цени на суровините и по-нисък от очакваното ръст на износа", се казва още в изследването.

Въпреки забавянето на растежа развиващите се азиатски икономики ще допринесат за около 40 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП) през настоящата година, измествайки по този показател всички останали региони в света. По оценки на СБ средният икономически растеж в региона ще достигне 7,1% през настоящата година.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие с 0,6 на сто през 2013 г., докато американската икономика ще нарасне с 2%.

"Източна Азия и Тихоокеанския регион ще продължат да са силата, която движи глобалната икономика. На фона на общото световно ускоряване на растежа сега е времето развиващите се икономики да направят структурни и политически реформи, за да поддържат устойчив ръст", заяви Аксел ван Тротсенбург, вицепрезидент за региона в СБ.

СБ прогнозира, че икономиката на Китай ще нарасне със 7,5 на сто през 2013 г., в съответствие с целевия растеж, заложен от управляващите в Пекин. През следващата година пък очакванията са втората по сила икономика в света да се разшири с 7,7 на сто.

"Съществуват обаче и рискове, свързани с преструктурирането на икономиката на Китай. По-голям от очакваното спад на инвестициите може да има неблагоприятен ефект върху региона, особено върху доставчиците на средства за производство и индустриални суровини за Китай", отбеляза още ван Тротсенбург.

Изключвайки Китай, растежът на БВП в останалата част от развиващите се страни от Източна Азия се очаква да достигне 5,2% през 2013 г., което е спад от по-ранната прогноза за покачване с 5,7%. През 2012 г. пък ръстът достигна 6,2 на сто, припомня CNBC.

"И докато източноазиатските нации ще се възползват от укрепването на развитите икономики посредством търговските си връзки, те ще трябва и да коригират монетарните си политики, които съпътстват възстановяването", посочват още от СБ.

През това лято развиващите се пазари бяха разтърсени от потенциалната перспектива Федералния резерв на САЩ да започне поетапно свиване на мащабните си 85-милиардни месечни стимули. Част от валутите в региона бяха сериозно засегнати, като спадът бе най-значителен при индийската и индонезийската рупии.

"Намаляването на зависимостта от краткосрочните и деноминираните в чуждестранна валута дългове, приемайки политика на по-слаб обменен курс, когато растежът е под потенциала си, и изграждането на буфери за отговаряне на променящите се глобални условия на ликвидност са някои от начините, по които страните могат да се подготвят", заяви Берт Хофман, главен икономист за Източна Азия и Тихоокеанския регион в СБ.

"Въпреки това има и един друг буфер. Намалените капиталови потоци в региона може да се компенсират с "Абеномиката", която може да повиши японските инвестиции в страните от региона", отбеляза още той.

Подробности по темата вижте в коментара на Миа Саини от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
От банков анализ - нищо актуално! Само криза след криза! ако анализа се прави от инженер ( но не химик) да , ама инач, от финансист,икономист или банкерин .. не благодаря! Очакван точно обратното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още