IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия записа рекордна заетост през 2013 г.

За последните две години безработицата в най-голямата европейска икономика не прекосява 7%

18:39 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия записа рекордна заетост през 2013 г.

През 2013 г. броят на заетите в най-голямата европейска икономика достигна рекорден връх за седма поредна година, въпреки че прирастът през отминалата година е бил по-слаб в сравнение с предходните две.

Данните на Статистическото бюро на Германия, показват, че заетите в страната през 2013 г. са били 41,8 млн. души. Само за последните 12 месеца са били създадени още 232 хил. нови работни места, въпреки че това е наполовина в сравнение с техния брой през 2012 и 2011 г., пише Ройтерс.

За последните две години безработицата в Германия не прекосява седемте процента. Най-тежко ударените от кризата страни членки на еврозоната като Испания и Гърция могат само да завиждат, тъй като там всеки четвърти е без работа.

Положителните данни за заетостта са в плюс за вътрешното търсене, на което Берлин ще разчита за подкрепа на икономическия растеж през тази година. Икономиката на страната, силно зависеща от износа, страда от свито търсене в някои развиващи се пазари и в еврозоната.

Въпреки това някои немски икономически организации предупредиха, че плановете на новото правителство на канцлера Ангела Меркел за въвеждане на минимална работна заплата могат да причинят загуба на работни места в дългосрочен план.

Данните за безработицата през декември ще бъдат публикувани следващата седмица.

Малко преди Коледа пък Институтът за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB), който е подчинена структура на Федералната агенция по заетостта, обобщи информацията си за намиращите се в Германия 360 000 българи и румънци. Изводът: Германия се е възползвала от имиграцията на българи и румънци - и то значително.

Повече за пазара на труда и как Германия приема българските и румънските граждани, желаещи да работят в страната, вижте във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още