IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Стоянов: Доходът от еврооблигациите ни е по-висок от този на вътрешните книжа

Последният аукцион за 10-годишни ДЦК може да се определи като успешен, въпреки че МФ предложи 65 млн. лв., но одобри само 50 млн. лв.

13:37 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Даниел Стоянов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Даниел Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента българските облигации, деноминирани в евро, които са с падеж 2024 г. и се търгуват на международните финансови пазари, имат по-висок доход, отколкото този по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК), който бе получен на проведения аукцион на вътрешния пазар в понеделник, 19 октомври. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria дилърът „Парични пазари“ Даниел Стоянов.

Според него една от причините за това е, че евробондът е много по-волатилен и „цената се сменя няколко пъти на ден“, докато „вътрешните книжа са по-малко волатилни и инвеститорите са готови да платят премия само и само да държат такъв дълг, който няма да има такива флуктуации в цената“.

По негови думи търгът може да се определи като успешен, въпреки че Министерството на финансите (МФ) предложи 65 млн. лв., но изпълни оферти само за 50 млн. лв.

Той припомни, че на предходния търг за продажбата на 5-годишни ДЦК, състоял се на 13 октомври, ведомството одобри поръчки за 50 млн. лв., или само 1/3 от предложената номинална стойност в размер на 150 млн. лв.

По думите на Стоянов пазарът дава добра цена що се касае до постигната доходност по последните емисии на вътрешния пазар, но „МФ явно има друго мнение“. Коментарът му е във връзка с решенията на правителството да одобри по-малък по размер поръчки в сравнение с планирания обем на емисиите.

„В участниците на пазара със сигурност има някакво чувство за неудовлетвореност, защото този излишък от кеш в системата остава неинвестиран, на нулеви лихви в БНБ“, каза дилърът.

Той сподели, че вътрешният пазар остава малко в страни за сметка на външния, тъй като тази година МФ преизпълни плановете си за емитирането на дълг чрез трите еврооблигационни емисии през пролетта. Стоянов оценява това като добро решение.

„МФ имат правото, инструментите и може би добър за момента фискален резерв, който покрива техните разходи“, за да си позволят да одобряват по-малко количество от първоначално обявеното, продължи коментарът си той.

За 26 октомври е насрочен аукцион за продажбата на 3-годишни ДЦК с номинална стойност 150 млн. лв. За него Стоянов прогнозира, че сега може доходността да бъде по-висока в сравнение с предходния търг за същата емисия, когато пазарът даде 0,5%.

„Има време до аукциона и дотогава условията на пазара може да се променят. В оставащите дни участниците ще си направят анализите дали е добре да инвестират в 3-годишни книжа на толкова нисък доход“, каза той и оцени, че доходността по краткосрочните книжа като цяло е твърде ниска, за да се инвестира в тях.

„За МФ пък е разбираемо да предлага такива, защото са по-евтини“, добави Стоянов.

Дилърът остана изненадан, че 46% от емисията на 10-годишни ДЦК, пласирана на 19 октомври, е придобита от други инвеститори.

„Обикновено процентът е около 5-6%. Този път е почти половината и няма обяснение какъв тип инвеститори са тези „други““, продължи той.

Стоянов коментира, че аукционът е бил странен и по друга причина – 30 млн. лв. са одобрените несъстезателни поръчки. Останалите 20 млн. лв. са били несъстезателни и именно те са определили цената на аукциона.

„Тези 20 млн. лв. се събират в 20 базисни точки, което е доста широко и е показател, че инвеститорите пак са подходили доста предпазливо и най-вероятно пазарната цена е малко по-висока от тази, която е одобрена“, каза той.

Цялото интервю на Делян Петришки от Bloomberg TV Bulgaria с Даниел Стоянов гледайте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още