IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елмазов: България има потенциал за развитието на билкарството и ароматерапията

Естествените субстанции могат да заменят много лекарства, смята представителят на Съюза на билкарите

12:32 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

България има потенциал за развитието на билкарството, защото сме на трето място в света по многообразие на лечебни растения, като имаме и традиции. Това каза Емил Елмазов от Съюза на билкарите в България пред Bloomberg TV  Bulgaria.

Като пример за развит сектор той даде пример Китай, който е разпространява успешно продуктите си. "Не можем да намерим световна столица или голям град без китайска медицина. Този процес бе значимо подкрепен от тяхното правителство и държава", каза той. 

По думите на Елмазов ароматерапията е част и продължение на билкарството и не се ограничава само с розовото и лавандуловото масло.

"Има много възможности да се заменят химически лекарства с ароматерапевтични субстанции, които се правят от чисти етерични масла“, каза той и посочи, че това е потенциална ниша за развитие.

„Защо трябва непременно да произвеждаме сурова и първично обработена продукция, а след това при нас да се връщат скъпоструващи препарати“, коментира експертът.

Реколтата на основните етерично-маслени култури за България - роза и лавандула, не беше от най-добрите. Имаме ниски добиви при лавандулата спрямо предишни години и сериозно климатично влияние при розите, заяви Филип Лисичаров, представител на Асоциацията по етерични масла.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още