IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Сталев: Турция не може да очаква либерализиране на визовия режим

Tрябва да се засили ролята на НАТО и на ООН, твърди бившият министър на външните работи

10:53 | 08.11.16 г.
<p>
	Стоян Сталев. <em>Снмимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Стоян Сталев. Снмимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Рязкото засилване на терористичната дейност в Турция, което съвпада и с разпада на държавността в Сирия и Ирак, е много опасно за югоизточната ни съседка и омаловажа всички нейни икономически успехи. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на външните работи Стоян Сталев.

"При тази възходяща терористична заплаха Турция не може да очаква либерализиране на визовия режим. Ситуацията създава възможност за внос на проблеми в страните в Европейския съюз (ЕС), в това число и в България", поясни Сталев. 

По отношение на преговорите за бъдещо членство на Турция в ЕС бившият външен министър заяви, че липсата на държавност на съседите на Турция прави почти невъзможно воденето на преговори сега. "Не може да се очаква, че общността ще граничи със Сирия и Ирак", обясни той

САЩ не трябва да се опитва да играе едностранно в международните отношения, допълни още Стоян Сталев. По думите му трябва да се засили ролята на НАТО и донякъде на ООН, но за да може да се случи това Европа също трябва да стане малко по-активен партньор в международните и военни отношения и да се засили стратегическото партньорство със САЩ, обясни той. 

Вижте повече във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още