IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход е решение в свят с безработни и роботи, смята експерт

500 млн. души по света остават без работа, ако автономните коли станат масови, пресметна Кирил Митов

16:14 | 11.01.17 г. 19
<p>
	Робот сглобява автомобил в завод в Полша.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Робот сглобява автомобил в завод в Полша. Снимка: архив Ройтерс

Безусловният базов доход изглежда като едно от най-лесните решения в свят с много безработни и малко собственици на роботите. Когато дойдат технологиите, човечеството трябва да е готово за тази промяна. Това препоръча експертът по роботика Кирил Митов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В индустрията, но най-вече в транспорта, роботиката навлиза най-бързо. При логистиката в транспорта вече се премахва човешкият фактор. Такъв проект се прилага в Естония, в столицата Талин, където машини доставят продукти по домовете и хората реагират добре", посочи Митов. "Ако автономните коли станат масови, 500 млн. души по света ще останат без работа."

По думите му „този процес ще е много трудно да бъде регулиран, тъй като законът не действа проактивно, а реактивно, т.е. след като вече се случило”.

Митов е на мнение, че ако „решенията се състоят години след тези събития, то ще има големи проблеми”.

Според него появата на развит, човекоподобен изкуствен интелект, е неизбежна.

Въпросът е как да се задават задачите му и какво да прави той, че „човечеството да е щастливо".

"Няма лошо, ако машината генерира богатство, но въпросът е как то ще се разпределя. С изкуствения интелект човечеството ще си реши проблемите“, убеден е Митов.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 37 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
За комунизъм не знам, ама виж сериозен елемент на плановост в икономиката изглежда, че е без алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 0
Илко
преди 7 години
Комунизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 8
scott
преди 7 години
милите ми те, безмозъчни маймуни.....сега дискусиата е: маймунарника твърди, че появата на въоръжен с ак47 интелигентен човек е предстояща и неизбежна. Нямало лошо, ако само им бере банани и им бърше задниците, обаче какво да се прави с маймуните - катерачи по дърветата и с тези, дет отглеждат бананите?................абе ей, Бил Гейтс ви го е казал отдавна: "Изкуствения интелект е страшно нещо. Може да бъде накаран да твори и да убива, но не може да бъде накаран да купува". Ако аз съм истински, изкуствен интелект, нема да мога да разебръ драмите на хората, щот НЕМА ДА ИМАМ ОРГАНИ ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ КАТ ТЕХ. ИСКАШ КОМПАНИЕС? ЗИМАШ ЕНО ПАРЧЕ МЕТАЛ, МАЛКО СИЛИЦИИ И ОПАААААА. ФРЕШ МИИТ. Маймуноподобните ше се сдобиат с конкурент в техниа свет, който не вижда нещата кат тех самите. Ше има яко войнис. Пак *** органично си представя, че ше мож да го победи и разруши чрез деактивациа, деградациа, атомни бомби. Ама ИИ ше е бая по-ефективен. Шът даун на атмосферата и край на сичките проблемес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Като няма пари за скъпи играчки, ще се върнем на село, ще си копаме доматки и краставички, ще си гледаме прасета и ще си живеем като едно време - не био, ами ултра био. А тези с роботите да му мислят, на кой ще си продават играчките :) На баба Пена не й трябва ББД, тя и сега оцелява с базов доход. Ама ние дето сме виждали живо прасе само в зоопарка, какво ще правим като нахлуят роботите и ни вземат работата, и няма парички за ултра смарт телефончета и други глезотийки, не знам :)Обаче след такива статии пестя от хорър филми. Такъв ужаст ме обзема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
comet
преди 7 години
*** = ж у р н а л я:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Мине не мине ден, и в тая медия цъфне поредната статия по тая тема, ... явно е поръчано и им плащат, а те гледат до 20ти януари да наберат повече точки, ... ни и май самите *** тука темата почна много да ги вълнива. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 9
osoitza
преди 7 години
преди 150 г сигурно 80- 90% от населението на земята се е занимавало основно със земеделие и животновъдство, днес под 10% в т. нар. развити държави. Тази трансформация е станала без безусловен базов доход, нали? Не виждам защо този ще го изисква. А посоката е ясна - все повече услуги. Има сфери, които много бавно ще се автоматизират, ако въбще някога стане това и почти всички са в услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още