IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Киряков: Русия търси начин за реванш в Близкия изток

Отделно влиянието ѝ и на Балканите е много силно - първо през зависимостта от енергийни ресурси, заяви политологът

17:55 | 15.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия търси начин за реванш в Близкия изток и връщането на влиянието от времето на Студената война, както и начин да блокира възможности САЩ да разполагат със света. Това мнение изрази политологът Георги Киряков в предаването „Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Отделно влиянието ѝ и на Балканите е много силно - първо през зависимостта от енергийни ресурси. Това поражда потенциал за възникване на редица конфликти. А раната, наречена Западни Балкани, трябва да бъде затворена, посочи още гостът.

„Спорадични протести в Москва и Санкт Петербург се случват от много години. Включително до убийството на Борис Немцов постоянно имаше такива по теми, свързани с гражданското обществото и принципите на демокрацията и свободния пазар. Потенциалът на тези протести обаче стига до тук като идея и обхват на активистите", заяви Киряков.

Политологът смята, че недопускането на независими кандидати и опозиционни лидери до изборите за местен московски парламент е и вид страх на властта, тъй като и при предишни избори се е случвало в Москва в някои райони да бъдат избрани точно такива кандидати. И сега властта взима превантивни мерки, а това поражда сериозно напрежение и отказ от подчинение, каза още гостът.

В последните години доста от противниците на режима на Владимир Путин загубиха живота си заради свои изисквания, материали и влиянието си върху определен кръг хора предимно в европейската част на Русия, подчерта Георги Киряков.

„Инцидентът в Архангелска област и протестите са две неудобни за властта теми, които издават некомпетентност не само на отговорните за случилото се органи и провеждането на тестовете и т.н., но и на самия президент. В такива случаи държавата се опитва да прикрие основния виновник, а именно човек, който стои на върха", посочи още той.

Една основна формула може да бъде изведена за 20-годишното управление на Владимир Путин: той е особено щедър (и финансово) към приятелите си и обича да унижава враговете си, стига да не са толкова силни, включително и своеволията, свързани с военна агресия, подчерта политологът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Киряков един анализ на управлението на ББ няма ли да направи. Ил още не са му платили за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
4i40
преди 4 години
*** аналлизатора.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още