IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти: оскъдно предлагане и много завишено търсене

Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото поскъпването няма как да продължава до безкрай, казва Антон Илиев от „КА5 имоти“

22:16 | 06.08.21 г. 13
Пазарът на имоти: оскъдно предлагане и много завишено търсене

Оскъдното предлагане и много завишеното търсене продължават да правят българския пазар на недвижими имоти нестабилен, тъй като няма добро съотношение между търсенето и предлагането. На места цените растат с 7-8% на годишна база, а на други повишението достига дори до 10% за жилищния сегмент. Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото това няма как да продължава до безкрай, каза в предаването „В развитие“ Антон Илиев, съосновател на „КА5 имоти“.

Всичките очаквания от миналата година при разсрочването на жилищните кредитите заради Covid-19 за това, че 12 месеца по-късно ще има по-силно предлагане, не се оправдаха. Вместо това се случи точно обратното и очевидно хората нямат проблем да обслужват кредитите си, допълни гостът. Така че търсенето продължава да нараства, а предлагането е ниско, поясни Илиев.

„Не се вижда и никаква тенденция да се случва обратното. Новите проекти, които се строят, не осигуряват достатъчно на брой жилищни единици, които да покрият голямото търсене. Продължава да има дисбаланс и затова за някои имоти става наддаване, което не е добре“.

В източните райони на София, като кв. Младост, предлагането на малки жилища е несъществуващо. Когато на пазара излязат имоти старо строителство, за тях чакат няколкостотин потенциални купувачи. Същото важи и за двустайните апартаменти в тези райони. Това оправдава високия ръст на цените от над 10%. 

Вижте повече в целия материал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 2 години
Преди тази статия, прочетох друга, как Румъния се готви да повиши лихвите, следвайки примера на Чехия и Унгария. Питам се, когато хората си купуват жилище на сегашните цени, дали си задават въпроса - когато (не ако) се покачи лихвата по кредитите, какво ще правя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Тезата в заглавието въобще не е вярна. Всъщност има търсене за качествено строителство на НЕзавишени цени. А качественото строителство в ббългарски мутристан е под 10% от всичко построено, т.е. всичко предлагано. Понякога е дори под 5%. За цените въобще не искам да коментирам. Продавачите си представят в тиквите си, че продават златна ябълка но в повечето случаи тя е червива. И това е отново поръчкова статия, с която да се оправдаят безумните цени за боклукчиво построени проекти пред очите на иидиотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Ernan Kortes
преди 2 години
В момента всеки продавач на имот се опитва да съдере по 10 кожи на всеки потенциален купувач .Правилния отговор е тотателн отказ от купуване на тези цени.Все пак живеем в ерата на информацията и всеки лесно може да провери сегашната картинка и тази от 2008 година.Едно към едно с това надуване за кратко време,нулево на практика предлагане на жилища ..колкото до лихвите по кредитите,при тези цени на жилищата ниските лихви вече не носят позитиви,а обратно ,носят негативи ,защото надуват цената,обема на самия дълг до такива размери че това носи след себе си товар,който е почти невъзможно да бъде върнат като дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още