IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли залежите на газ в Кипър да са част от решението на енергийната криза в Европа?

Дори с ускоряване на експлоатацията регионът ще има проблеми с политиката на ЕС за намаляване на потреблението на газ

17:48 | 13.09.22 г. 2

Енергийната криза на Европа и опитите за намаляване на зависимостта от руския газ засилиха интереса към газовите находища в Кипър. Според кипърското правителство моментът е благоприятен за ускоряване на разработването на находищата, но това ще отнеме доста време и няма да може да облекчи настоящата енергийна криза. Това коментира Бранислава Бобанац, коресподент на БНР в Кипър, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Кипър е в центъра на много изявления и посещения на европейски политици. Само преди дни в Никозия беше председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Общият потенциал обаче се оценява 400 млрд. куб. м. и това не е достатъчно за задоволяване на нуждите на ЕС. Освен това разработването на тези находища изисква повече време, Кипър не може да реагира в спешен порядък в момента или в близко бъдеще. От първото откритие досега са изминали вече 11 години и все още няма нито едно находище в етап на търговска експлоатация“, уточнява тя.

Според кипърското правителство реалистичният срок за начало на експлоатацията е 2026-27 г. Кипър е включен в енергийните планове на ЕС, но в по-дългосрочен план, казва Бобанац. До момента в района са открити 5 находища в рамките на програмата, която се развивва повече от 10 години. Създаден е и източното средиземноморски газов форум на регионално ниво, който дава възможност за обсъждане и контакти между страните в региона за развиване на регионален газов пазар. Има възможност за свързване на находищата на Кипър и Израел в обща инфраструктура за износ, добавя събеседникът. 

По нейни думи газопроводът East Med не е отпаднал въпреки оценките на САЩ, които изразиха мнение, че той е скъп и дългосрочен проект. Очаква се публикуването на докладът за неговата икономическа жизнеспособност до края на годината и той ще бъде решаващ.

Проблемът обаче е, че с настоящата политика на ЕС за намаляване на потреблението на газ проектът не може да получи финансиране и трябва да разчита на инвестиции от частни компании, които се колебаят заради плановете на ЕС за въглеродна неутралност до 2030 г.

„Според експертите дори с това количество газ и с ускоряване на експлоатацията, регионът ще има проблеми с политиката на ЕС за намаляване на потреблението на газ. Към момента проучването за техническа и икономическа жизнеспособност се финансира от ЕС, но това е заварено положение. По нататъшните разработки трябва да се финансират от самите компании, които имат лиценз за тях“, отбелязва Бобанац.

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... бързай за московският трен , че не се знае кога пак ще върви в тази посока ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Изпусни питомното, та гони дивото. В Кипър тепърва ще се развива добивът на газ. Това не става за дни или часове. Нещастните юропейци се надянаха на пиндостанския дедов, сега врещят на умряло. Изпързаляха ли ги? Изпързаляха ги. Сега спират заводи и производства. И освобождават пазара за пиндосляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още