IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли автомобилната индустрия в България да надмине енергетиката?

Такава екосистема може да привлече производител на краен продукт, смята автомобилният експерт Калоян Желев

22:28 | 09.12.22 г.

"Символичният" автомобилен пазар в България страда от много устойчиви недъзи, които не подлежат на краткосрочно решаване. Тук обаче има добра новина и тя е, че автомобилната индустрия у нас надмина 10-те процента от брутния вътрешен продукт (БВП), като има изглед да се доближи и дори надмине енергетиката. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Това е добре, защото се създава подходяща екосистема, която евентуално може да привлече и производител на краен продукт. За момента такъв не се вижда, защото освен развиващ се производствен сектор, трябва да имаш и вътрешен пазар, а ние нямаме такъв", смята гостът.

Другата добра новина е създаването на Консултативен съвет по Зелената сделка с Комисия за устойчива мобилност. "Фактът, че този разговор вече е поставен на масата, също е добра новина", коментира Желев.

Автомобилната индустрия в света минава през труден период на трансформация, каза още експертът. „Много от производителите направиха радикално преосмисляне на веригите си на доставки… Разходите за производителите, които се адаптират към тази сложна и доста разнопосочна ситуация, се консумират днес и оскъпяват крайния продукт“.

"Не виждам основания цените на автомобилите да паднат през 2023 г.", категоричен бе Желев. По думите му анализите сочат точно обратното, заради оскъпяването на енергията, а от друга страна преминаването към електрически автомобили „пренасочва търсенето към суровини, които не само са ограничени количествено, но и са неравномерно разпределени географски, което обуславя поскъпването“. 

Деглобализацията и регионализацията навлиза и в автомобилната индустрия. "Държави като САЩ започват да ревнуват собсвената си индустрия, в което от една страна има логика. От друга страна, когато в продължение на десетилетия си строил една индустрия с философията тя да е глобална, ти трябва да пренастроиш всичко и това също струва пари и оскъпява продукта", коментира експертът.

Според него автомобилният пазар е гръбнакът на европейската икономика, "но ние рискуваме да се лишим от нея, като я отслабваме".

Възможно ли е бъдещо отдръпване от Китай, след като превръщането му в производствения цех на света бе плод на 4-десетилетно усилие? Едно връщане на производството в Европа няма ли да оскъпи и без това повишените цени на автомобилите? Ще се справи ли с много сложните решения, които предстоят, елитът ни, „който е подготвен да управлява само в лесни времена, а водите сега са бурни и студени“? Как може да се случи ускореното пускане на нови автомобили в Европа? Защо големите в бранша „изсипват“ всички големи европейски производители?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още