IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зов за какво беше затворената за България врата на Шенген?

Начинът, по който ни се обърна гръб, бе показателен докъде сме го докарали по отношение ЕС, смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията

22:39 | 12.12.22 г. 1

Повече от очевидно е, че демокрацията ерозира в България и това се вижда по повърхностните елементи, като участие в изборите, доверие в политическите партии и институциите. Хубавото на демокрацията е, че чрез политическа конкуренция се опитваме да възстановяваме част от това доверие, а и че България е част от един по-широк съюз, откъдето има и натиск отвън. Включително трябва да се види и нещо положително в това, което правят Нидерландия и Австрия. Това е нещо като вик, зов за събуждане, че има нещо нередно, което трябва да се промени.

Такова мнение изрази Руслан Стефанов, програмен директор в Център за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Големият въпрос е дали има кой да се събуди и дали има капацитет да се направят промените, добави събеседникът. "Вярвам, че ще се появи онази конструкция, в която достатъчно политически партии ще повярват, а другите няма да вървят към краен бойкот на такова правителство".

"Начинът, по който ни се обърна гръб за Шенген, бе показателен за това докъде сме го докарали по отношене на Европейския съюз (ЕС), а от това зависи икономиката ни, бъдещото ни развитие и потенциалът ни", смята гостът, според когото това трябва да бъде разчетено като необходимост "сформирането на мнозинства с ясни визионерски политики".

В същото време обаче такова мнозинство не е възможно, смята програмният директор.

"Това, което липсва, е непрекъснато и ясно говорене за политики, както и за принадлежността към голямото евро-атлантическо семейство. Какво България би направила, за да покаже своята принадлежност и какви са конкретните политики за привличане на инвестиции например. В последните десет години имаме много по-ниски инвестиции, отколкото тези на Румъния".

Събеседникът бе категоричен обаче, че през 2023 г. България може да бъде приета в Шенген, "стига да предприеме съответните стъпки".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още