IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли пазарна логика в петролопровод "Бургас - Александруполис"?

Цената на такъв петролопровод ще бъде няколко милиарда лева и без анализ не може да се прогнозира дали тази инвестиция ще се възвърне, посочи доц. Косьо Стойчев

21:25 | 17.02.23 г. 1

Няма отговор на въпроса дали България има нужда от анонсирания от президента Румен Радев петролопровод "Бургас - Александруполис", а еднократното решение на една институция по такъв проект не е добра практика в европейското пространство. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски". Според него трябва да се проведе подробно проучване и да има някаква яснота кой ще плаща за изграждането на проекта, какво той ще допринесе за българската икономика и дали в него няма да има намеса на руски интереси. 

"Трябва да бъдем убедени, че на корабите им е по-изгодно да спрат и разтоварят нефта на Алкесандруполис и той да се изпомпва към Бургас. Без да видим детайлен анализ на разходи и ползи, поставям този проект като изключително съмнителен по отношение на пазарната му устойчивост – на този етап няма пазарна логика", изрази мнение той.

Стойчев описа идеята за проекта като "изненадваща" в сегашната ситуация, тъй като България разполага с пристанище Росенец край Бургас, което е адекватно за доставките на суров петрол, и посочи, че преминаването на танкери през Босфора ще е по-изгодно.

Според него, ако се търсят доставчици извън Черно море, "Лукойл Нефтохим" ще трябва първо да е готов да използва този неруски петрол и да има инфраструктура за транспорт на продуктите, какво тя има само в България, но не и към съседни пазари като Румъния и Украйна.

Стойчев смята, че по отношение на петрола Румъния е в пъти по-независима от България и доставките на нефтопродукти към съседната страна ще е „малко сложно“. „Те са на нашия пазар със светли горива, но ние не сме на техния –- точно това е пазарната логика", обясни анализаторът.

„Цената на такъв петролопровод (Бургас - Александруполис - б.р.) ще бъде няколко милиарда лева и без анализ не може да се прогнозира дали тази инвестиция ще се възвърне. Подобен анализ се прави минимум две години и трябва да бъде направен от няколко световни и български независими консултантски компании, за да не се изпада отново в зависимости“, посочи анализаторът.

По думите му, вместо да се залага толкова много на диверсификация на източници на суров петрол за преработка, трябва да се наблегне на доставка на готови горива от места като Гърция или Румъния, което в определени моменти е по-изгодно и може да стане по-бързо.

„Няма как в момента да се знае дали няма да има руски интереси в предложения проект чрез регистрирани извън Русия компании“, отбеляза Косьо Стойчев.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
кратко и ясно ... резидента има пряка жица към решетников и митрофанова ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още