IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Асенов: България може да спечели много от европейския акт за чиповете

Изпреварващо трябва да се създадат проекти у нас, които да са готови за финансиране, съветва ученият и изпълнителен директор на SemiWise

19:15 | 10.05.23 г. 6

Европейският законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act) ще предостави възможност на България да спечели много, но само ако се обединят всички играчи в областта на квантовите компютри, изкуствения интелект и полупроводниковите технологии. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Асен Асенов, преподавател в колежа „Джеймс Уат“ към Университета в Глазгоу и изпълнителен директор на SemiWise.

Той подчерта, че има предпоставки да се обединят всички играчи в България и да спечелят от чип акта. „Най-добрите неща и най-интересните резултати от гледна точка на науката и бизнеса идват от фюжъна на различните области“, посочи ученият и се надява всеки да не работи само в своята индивидуална област.

Той напомни, че чиповете в момента са в основата на нова Студена война. Проф. Асенов отбеляза, че тя е между Запада и Китай и изходът от нея ще реши бъдещето на демокрацията. „Затова въпросът за чиповете не е само икономически – въпрос на верига на доставките и стимулиране на индустрията, а е въпрос и на това коя от двете системи ще е по-способна да напредне в областта на технологиите и да доминира чрез изключително високо развитие на чиповете, е мнението на ученият.

Според него с изготвянето на законодателство за чиповете Европейският съюз поставя начало, с което да постигне позитивен резултат в целите си да стане лидер в тази област. "Смятам, че след тези първи стъпки ще се направи оценка до каква степен мерките и финансовите инструменти, заложени в този акт, работят и най-вероятно ще има разширение на тези мерки", коментира проф. Асенов.

На въпроса каква ще бъде ролята и къде е мястото на България в новото законодателство за чиповете на ЕС, проф. Асенов отговори, че това още не е съвсем ясно, "но има работна група в Министерството на иновациите и растежа". По думите му тази група все още не е достатъчно активна и още няма ясна концепция каква ще е позицията на България.

„Има две неща, които са с особена важност, за да се привлекат значителни финансови средства в България от европейските инструменти“, подчерта ученият. Той смята, че България трябва да осигури бюджет, който ще съответства на изискванията на ЕС, което означава осигуряване на 50% и потвърди, че това е нещо, което трябва да се реши бързо политически. Проф. Асенов се надява в България „изпреварващо“ да се създадат проекти в областта на микроелектрониката, които да са готови за финансиране.

Ще се удвои ли пазарният дял на ЕС на пазара за полупроводници? Какъв е размерът на инвестициите, които ще се вложат за развитието му? Как ще се развие партньорството между САЩ, Европа и в частност Великобритания при развитието на полупроводниковата индустрия? Къде е мястото на конкуренцията?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
V.At.
преди 11 месеца
На времето, когато се появи перестройката и се говореше за гласност, имаше един такъв виц: Партийният секретар събира всички и казва" От днес всеки има право на свободно мнение и който не е съгласен с това, ще бъде незабавно уволнен". Горе долу това е и понятието за демокрация и на колегата от форума Зелка 007. Ако опази боже някой да изкаже различно мнение от неговото, то незабавно трябва да бъде пратен в Сибир, Ухан, изобщо семейството му, близки и познати да бъде затрито от земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: wart ... правилно си разбрал ... !! ... ако искаш недемократични чипове , чемодан , вокзал и право в Ухан , сърцето на китайската чума , че в рассийката са на лампови приемници , украинците спреха даренията на перални и съдомиялни ... даже търсят ресто ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 11 месеца
"''''Той напомни, че чиповете в момента са в основата на нова Студена война. Проф. Асенов отбеляза, че тя е между Запада и Китай и изходът от нея ще реши бъдещето на демокрацията. Не разбрах производството на микрoчиповете и демокрацията на тоя проф. Може би има предвид- само предполагам- да бъдат " демократични от свободни страни " или не демократични като Китай , Русия и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Тунелен преход e същото като неплатена отпуска на еврокомисар номиниран за министър председател. https://***.youtube.com/watch?v=NuGzt-MK-Fk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Интерференция света в тонких пленках https://***.eduspb.com/node/1808
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
"Щот немаме ора, баце" https://***.chiphistory.org/20-moore-s-law-original-draft-1965
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още