IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Ердоган да спечели Турция, след като губи в големите градове?

Само от подкрепата на прокюрдската Партия на демократичните народи ли зависи изходът на балотажа, коментира журналистът Мехмед Юмер

14:18 | 15.05.23 г.

Темата за сигурността и заплахата от външния враг намери широк отзвук сред определени части от турското общество и заради това Реджеп Тайип Ердоган почти успя да спечели на първия тур на изборите за президент. Съперникът му Кемал Кълъчдароглу има голяма преднина в Истанбул и други големи градове като Анкара и Измир, повтаряйки успехите на опозицията сред образованото население на страната от изборите през 2019 г. Но отново, по-широката периферия, която е по-малко светски настроена, подкрепи Ердоган. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Мехмед Юмер.

„Предизборните увеличения на заплати и обещания за пенсии нямаха такова значение, като даже представените икономически мегапроекти се фокусираха върху военната индустрия на страната под управлението на Ердоган“, посочи той.

Според журналиста след като Ердоган има 49,34% от гласовете, а Кемал Кълъчдароглу е с 44,99%, избирателите на крайнодесния претендент за президентския пост Синан Оган, които имат 5,23%, ще се окажат решителни за балотажа след две седмици. Юмер допусна, че те „вероятно ще бъдат привлечени от Ердоган“.

Той посочи, че за разлика от чужбина в самата Турция публичният образ на Еродган не е сринат и има стабилен електорат, който го следва. „Имаше обидени, но с тази крайна реторика, той ги привлече пак съм себе си... В неделя, колкото и Кълъчдароглу да си даваше вид, че има надежда, усмивката му беше помръкнала", посочи журналистът.

Мехмед Юмер смята, че изходът на балотажа зависи от подкрепата на прокюрдската Партия на демократичните народи, както и от това дали Кълъчдароглу ще успее да я мобилизира отново.

"Кълъчдароглу трябваше да спечели днес, иначе нещата отиват към деморализиране на електората на Народния алианс. Ако тази енергия стихне, Ердоган няма нужда да прави каквото и да е, за да си гарантира победата", прогнозира журналистът.

Според Юмер за поддръжниците на Ердоган ценности като демокрация въобще нямат значение – за тях важна е здравата ръка на лидера, който се държи стабилно в такава деликатна международна обстановка.

Имаше ли нарушения в изборния процес? Печели ли мнозинство в Меджлиса Републиканският алианс, начело с партията на Ердоган, на паралелно проведените парламентарни избори? Откъде ще има помощ бъдещият президент – от западните партньори на Турция или от страните от Персийския залив? Има ли приемственост в турското общество на републиканските идеи и реформи на Ататюрк или преобладават консервативните настроения сред ислямисткия електорат?

Повече за изборите и какви биха били икономическите ефекти за Турция от победа на Ердоган или Кълъчдароглу може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още