IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Шаламанов: Русия губи войната и има напрежение в целия сектор за сигурност

Според Павел Бандилов „метежът” на „Вагнер” няма отражение върху пазарите

13:20 | 27.06.23 г. 8

Русия губи войната в Украйна и има много сериозно напрежение в целия сектор за сигурност – между армията, частните военни компании и службите за сигурност. Това коментира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, и бивш министър на отбраната. Според него няма никакви механизми, които да стабилизират тези процеси и това е много голям риск, тъй като Русия предстои да понесе още сериозни загуби в Украйна.

„Очевидно е, че Русия не постига целите си и очевидно някой трябва да поеме вината”, коментира той. По думите му заминаването на ръководителя на групировката „Вагнер” Евгений Пригожин в Беларус ангажира и Беларус още повече в тази конфликтна ситуация в допълнение на обещаните ядрени средства, които Путин ще разположи в Беларус. Беларус граничи с Полша и балтийските страни – всичко това ще доведе до повишено внимание и ще бъде и в центъра на срещата във Вилнюс, допълни гостът.

„Една от причините за тази ескалация беше точно да се отвлече вниманието във Вилнюс върху задълбочаване на помощта на Украйна и бърза офанзива, която да приближи времето, когато основната тема ще бъде възстановяването на Украйна, растежът в Източна Европа, новите технологии, за да ни върне отново към темите, които като че са единствено под контрол на руснаците и това са темите на ядрения шантаж, използването на тероризъм под една или друга форма като в „Нова Каховка”, посочи Шаламанов и потвърди, че „наистина има противопоставяне на това ниво”.

Според него това, което се случва в Русия, е сигнал, че нещо във властта там не е наред и скоро може да има някаква развръзка. По думите му властта в Русия се опитва да бъде все по-концентрирана и все по-безконтролна, но това поражда частни военни компании, частни отношения, което допълнително подронва влиянието ѝ.

„Хубавото в тази ситуация беше, че тя ескалира и намери решение в рамките на 24 часа, но през това време даде отражение и то повече на вътрешната икономическа обстановка в Русия, отколкото на международните пазари“, анализира случващото се Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ.

Той напомни, че първо видяхме спад на рублата, при което едно евро се разменяше за над 100 рубли. Павел Бандилов потвърди, че вече се наблюдава леко успокоение, но „независимо от всичко рублата е в по-ниска позиция, отколкото финишира в петък“. Той е категоричен, че на този етап няма истерични движения в едната или другата посока на който и да е актив, и определи пазарите като подвластни на това, което се случва в сферата на централните банки”.

Бандилов подчерта, че няма как това да не се отрази в отчетите и съответно в акциите на компаниите, които вземат големите поръчки за възстановяването на Украйна. „За Русия ще бъде изключително трудно да се върне на пазарите, на които е била, и не знам дали някои от ръководството си дава сметка какъв дълъг път трябва да бъде извървян", отбеляза той.

Кой може да е сценаристът на „метежа“? Изнервиха ли се инвеститорите след бунта в Русия? Какво е влиянието в Европа от дестабилизацията в Русия? Може ли развитието на технологиите да създаде нови рискове? Какво е влиянието на геополитиката върху икономиката? Виждат ли се пукнатини в руската политическа система? Каква е влиянието в България от развоя на събитията в Русия? Има ли песимистичен сценарий за изхода от войната?

Каква е причината Русия да започне война с Украйна може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 10
data
преди 10 месеца
До: Alex SilverИ ко викаш тия са прислужници ? За другите дето се дупят от сутрин до вечер пред Кремля ще споменеш ли нещо или си от тяхната свита ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
Alex Silver
преди 10 месеца
Чакаме и Пасето да се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
Alex Silver
преди 10 месеца
Шаламанов и другата шапка Тагарев - вземи единия и удри по другия. Прислужници по душа и призвание. Изтъркаха стъпалата на посолствотО. Та те ще ми бистрят политиката и ще дават насоки на РФ. Смешковци ли са или само се правят на такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
аве , фейконафффтчета-антиваксърчетата-газовици ... нали крим ваш ?! уж затворено небето над него с гига-ултра-галактическата ПВО система с-400 в севастопол , дето всичкото свят точи лuгu по нея и на опашка се редят ?! може ли неква англосакска фърчилак storm shadow да я префърли и да дрънне пореден склад с боеприпаси (ама голем огин е направила , пфуууу , пу да не й е урyки) ... нещо "кинжалите" фира дават , не могат да се докопат до патриотите , от ония дни още три са се капичнали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 10 месеца
Блумбърга пак бъгна! Жилцето, крилцето, малеле, пипалцето! Фасетни очета, един бюлюк крачета! Припев: Буболе-чъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Олеле, буболечка! Скакалец и молец, торен бръмбар - вдовец, паяци, папатаци, пеперуди, други буби, комари, акари, дървеници, гъгрици ах, буболечка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 17
andy
преди 10 месеца
"Украйнците са на прага на Москва!" "Путин бяга в Китай и търси защита от Си!" Някои от заглавията в пресата от сънищата на пoдлoгитe на наглocakcите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 13
andy
преди 10 месеца
До: danchomentata Фюрер Сороспидов знае най-добре що е нeoфашизъм! И има защо да се стpaxyва. Всички знаем как свършиха Мустака и Ботуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 21
danchomentata
преди 10 месеца
Ще започна днешната си реч с един цитат: В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии.https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/14779641
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още