IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Бойваленков: Във всеки голям център по математика по света има българи

Институтът по математика и информатика към БАН привлича млади учени от чужбина и вече има докторанти от Чили, Мексико, САЩ, Русия, Франция, съобщи директорът му

22:59 | 11.07.23 г.

Във всеки голям център по математика по света има българи и научната общност в България успява да поддържа връзките си с тях. За качеството на развитие на нашите учени се разбира от публикациите им в Международния център по математически науки, който създадохме наскоро, и който привлича изследователи от цял свят. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика към БАН.

Повод за коментара на учения е започналата тази седмица конференция “Дни на математиката в София”, организирана от Института по математика и информатика при БАН, Съюза на математиците в България и Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”. В нея ще вземат участие 220 изследователи от 30 страни, като ще бъдат представени над 160 доклада.

Проф. Бойваленков подчерта, че българската математическа диаспора в чужбина е огромна. „Често след завършването на докторантура младите учени отиват в индустрията или други сходни сфери. "Не само на Запад - и в софтуерната индустрия в България дават по-големи възнаграждения, отколкото в науката, и това е проблем. За щастие, последните години нещата се подобриха и успяхме дори да реинтегрираме няколко души. Върнаха се млади хора от САЩ и Европа, които са били наши олимпийци и са завършили докторска степен там", потвърди той.

По думите му, докато завършилите в България често отиват в чужбина, институтът успешно привлича млади учени от чужбина и вече има докторанти и постдокторанти от Чили, Мексико, САЩ, Русия, Франция и други страни.

„Макар чистата математика трудно да има директно приложение в бизнеса, институтът има съвместни докторанти с компании като SAP и се надява да разшири сътрудничеството и с други компании“, обясни проф. Бойваленков и потвърди, че български математици намират реализация и на Уолстрийт, като се надява това да продължи и в бъдеще, въпреки навлизането на изкуствен интелект и алгоритми.

Ученият посочи, че в България има дългогодишни традиции в обучението по математика, но смята, че заради липсата на учители и достатъчно часове ситуацията се влошава. Той е на мнение, че трябва да се преподава повече материал, дори и да не толкова детайлно. „Съществува неправилното схващане, че математиката се изучава, за да се научат някакви формули, които после никога няма да ти потрябват. Наистина няма да потрябват. Математиката се учи, за да се развие мисленето на хората", убеден е проф. Бойваленков.

Как математиката помага на GPS и медицината, кои са нерешените задачи в математиката и защо числата на Фибоначи са толкова известни, ще може ли AI да създава и доказва значими теореми може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още