IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселина Узунова: България е пионер в нанотераностиката за рак на гърдата

Как се определят приоритетите в науката и с кои методи се стига до откривателство, коментира ученият

14:14 | 17.07.23 г.

Туморната нанотераностиката следва съвременна тенденция – едновременно да се диагностицира и визуализира дадено заболяване с помощта на изключително малки частици. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р инж. Веселина Узунова, чието иновативно проучване на лечение на рак на гърдата ѝ донесе място сред финалните топ 30 на световния формат на програмата "Най-изявените млади личности на света“ за 2023 на Международната младежка камара - България (JCI Bulgaria).

Тя обясни, че изследванията са били първоначално в ин витро условия, като след това са проведени първоначални изследвания върху животни. „Въпреки че имаме основите, науката в България се стреми да следва световните тенденции в тези изследвания. Това беше международен проект с физици от Гърция, които бяха разработили устройство, което създава слабо магнитно поле. Ин виво експериментите бяха проведени в България с колеги от Института по невробиология, тъй като те имат акредитирана лаборатория“, разказа Веселина Узунова

По думите ѝ номинацията за конкурса е била неочаквана, но се надява тя да привлече повече внимание върху рака на гърдата и работата в България за намиране на по-иновативно и щадящо лечение.

Узунова потвърди, че изследванията по проекта са изключително обещаващи, но поясни, че финансиращата програма е приключила, но тя се надява те да продължат в бъдеще заради големите перспективи пред биотехнологиите и онкологичните лечения.

„През последните години се правят стъпки за реализацията на младите учени в България чрез различни финансиращи програми. Трябва да се засили популяризирането на науката сред подрастващите, като учените трябва да разказват за своята работа и мотивация“, отбеляза изследователят.

Според нея финансирането на научни проекти остава основно предизвикателство в България - голяма част от изследванията са по външни проекти, като най-голяма помощ идва от Фонд „Научни изследвания", каза Узунова.

В коя категория беше отличена Веселина Узунова? Как се променят разходите за изследвания? Какви са възможностите за реализация на младите учени в България?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още