IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Шуманов: Решенията на Фед и ОПЕК през септември са решаващи за цената на петрола

Намаляването на търсенето не означава автоматично и спад на цените, коментира финансовият анализатор

14:47 | 01.08.23 г. 3

Основните фактори, които ще определят цената на петрола в краткосрочен план, са какво ще се случи на заседанието на Федералния резерв през месец септември и дали Саудитска Арабия ще продължи да ограничава производството с 1 милион барела на ден. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Николай Шуманов.

Той припомни, че през юли цените на петрола отбелязаха най-високия си месечен ръст от месец януари 2022 година насам. „Основният извод от поскъпването на петрола е, че търсенето, а не предлагането, движи пазара. ОПЕК+ предприеха действия по съкращаване на добива на петрол преди началото на лятото, но това промени цената на петрола в тесен обхват. От средата на месец юни, когато започна активният летен сезон, търсенето се увеличи и цената на петрола скочи, защото имаме малко предлагане и високо търсене“, обясни Шуманов. 

По думите му търсенето на петрол се движи от развитите и от развиващи се страни и за пример посочи Китай, където то се определя, освен от икономическия растеж, и от вътрешното потребление, което се увеличава след премахването на Covid ограниченията.

„Очакването на пазарите Фед да спре увеличаването на лихвените равнища от месец септември също е движеща сила на търсенето, коментира финансовият анализатор. – Намаляването на търсенето не означава автоматично и спад на цените. В повечето случаи решенията за предлагането са политически, особено когато говорим за ОПЕК и Русия. Прогнозите са, че Саудитска Арабия ще ограничава добива и през септември, а от октомври ограничението ще падне на 500 хиляди барела на ден“.

Шуманов цитира прогноза на JP Morgan, че цената на петрола ще достигне близо 90 долара за барел през 2024 година, но всичко може да се промени в зависимост от това как ще продължи справянето с инфлацията и какво ще е развитието на войната в Украйна.

Според него след големите сътресения на петролния пазар вследствие на войната в Украйна на този етап той се балансира и в краткосрочен план конфликтът няма да се отрази на цената на петрола. „Ако настъплението на Украйна е успешно, може да видим движение на цената и в двете посоки в зависимост от това дали ще бъде постигнато примирие. Най-лошият вариант е ескалация на напрежението, защото тогава ще има голям скок в цената на петрола“, подчерта финансовият анализатор.

По думите му, въпреки наложените санкции, Русия е намерила вратички за износ и въпреки че той намалява, това не се случва в такива значими количества, че да я притесни. „А високата цена на петрола компенсира това”, отбеляза Шуманов.

Защо се наблюдава забавяне на икономиките в някои региони на света? Как ще се отрази това на цената на петрола през второто полугодие на 2023 г.? Какви са вариантите при „леко“ и „тежко“ приземяване за икономиката на САЩ при евентуална рецесия? С колко поскъпна петролът през юли? Какъв ефект може да имат сътресенията в Африка върху цената на петрола и колко време ще продължат те? Продължава ли интересът на по-малките инвеститори към ETF-те?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
С два *** в ръка към урановия бастион: Бухово и неговите бомбоубежища https://bnr.bg/horizont/post/101720463
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Niger Suspends Export Of Uranium And Gold To France Я б в Москве с киркой уран нашлПри такой повышенной зарплате!https://***.culture.ru/poems/19060/pesnya-zavistnika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още