IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява леко, но цената му остава близо до тримесечен връх*

Признаците за по-затегнати доставки ограничават понижението на цената му

10:02 | 01.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават леко във вторник, движейки се близо до тримесечния връх, достигнат в понеделник, заради признаци за по-затегнато световно предлагане, предизвикани от мерките за свиване на добива, които приемат държавите производители, и за силно търсене в най-големия потребител на горива в света – САЩ, пише Ройтерс.

Октомврийските фючърси върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 28 цента, или 0,33%, до 85,15 долара за барел. Договорът на Брента за предходния месец достигна най-високата си цена в понеделник от 13 април насам.

Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 25 цента, или 0,31%, до 81,55 долара за барел спрямо предходната сесия, когато WTI се търгуваше на най-високата си цена от 14 април насам.

„Цените на петрола може да са изправени пред риск от корекции, тъй като може да са направени прекалено много покупки на пазарите през последния месец. Въпреки това по-слабият щатски долар и политическият оптимизъм на Китай може да продължат да бъдат благоприятни фактори за фючърсите върху суровия петрол“, смята Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, тъй като по-слабата щатска валута прави петрола, деноминиран в долари, по-евтин за притежателите на други валути.

„Признаците за „меко кацане“ на американската икономика също подобряват перспективите за търсенето на петрол“, добави Тенг.

В понеделник китайските власти публикуваха допълнителни насоки за политиката, макар и без конкретни мерки, за стимулиране на икономиката и вътрешното потребление, след като производствената активност спадна за четвърти пореден месец през юли.

Проучване на частния сектор във вторник също показа, че фабричната активност в Китай се е свила през юли, като предлагането, търсенето и поръчките за износ са се влошили на фона на слабите пазарни условия.

Анализаторите на National Australia Bank (NAB) очакват цените на петрола да достигнат най-високите си стойности за 2023 г. преди срещата на министрите на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), която ще се проведе този петък.

„Срещата на ОПЕК този петък е потенциален катализатор за перспективите и очакваме след нея доброволното свиване на доставките от Саудитска Арабия да бъде удължено с още един месец“, коментират от NAB в бележка от вторник.

През юни ОПЕК+ постигна широкообхватно споразумение за ограничаване на доставките на петрол до 2024 г., а Саудитска Арабия обеща допълнително доброволно намаляване от 1 млн. барела на ден през юли. На 3 юли Саудитска Арабия заяви, че то ще продължи да е в сила и през целия август, като добави, че може да бъде удължено допълнително.

Съкращенията в Саудитска Арабия са малко под поставената цел, като добивът е намалял с 860 хил. барела дневно през юли, а общият добив от ОПЕК е бил с 840 хил. барела на ден по-нисък, показаха данните от проучване на Ройтерс в понеделник .

Данните, отразяващи съкращенията на доставките, съвпаднаха с данни от САЩ, публикувани в понеделник, които отчитат, че търсенето на горива е нараснало до 20,78 млн. барела на ден през май, което е най-високото му ниво от август 2019 г. насам. Данните от Администрацията за енергийна информация (EIA) също показват, че търсенето на бензин като продукт, доставен на пазара, се е увеличило до 9,11 млн. барела дневно и е най-високото от юни 2022 г. насам.

Очакваше се запасите от суров петрол и бензин в САЩ да намалеят през миналата седмица, показва проучване на Ройтерс, според което средно запасите от суров петрол са се свили с около 900 хил. барела през седмицата до 28 юли.

* Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още