IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралица Килиан: Бъдещето е в услугите, а AI е само инструмент за управление

Какво е влиянието на изкуствения интелект върху пазара на електронни продукти, коментира управителят на "АЛСО България"

10:21 | 02.08.23 г.

Бъдещето е в услугите, а изкуственият интелект (AI) е само инструмент и зависи как се управлява, за да отговори на потреблението. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Ралица Килиан, управител на "АЛСО България".

„От години се говори, че данните са новият петрол. Въпросът е какво правим с тези данни. Без изкуствен интелект, отговорът е: почти нищо. Сега AI може да анализира директно данните, от тях да извлича шаблони, за да може да се опишат процесите, да се види всъщност какво седи зад тези данни и какво може да се подобри в резултат на всичко това”, подчерта тя.

Килиан коментира, че изкуственият интелект намира все повече приложение в разработки, които изискват специфичен хардуер.

„Смятаме за добър тренд това, че през тази година започна да има проекти с големи инвестиции в инфраструктура, защото в Covid времената организациите се занимаваха с крайни устройства, а сега трябва обратно да се инвестира в сървъри, в комуникационно оборудване и проекти, които бяха забавени, полека-лека тръгват”, посочи Ралица Килиан.

Мениджърът обясни, че в последните години облачните приложения станаха много популярни, а сега тази тенденция се променя и се върви към хибридни облачни услуги.

„Компаниите установиха, че е добре техните данни да не са в публичните облаци, а да са при тях. Има един хибриден модел, който се развива в цял свят, в това число и в България. Цялата тази хибридна система изисква услуги като проектиране и поддръжка. Това е нашата задача с IT компаниите в България – да помогнем с тези услуги, за да се дигитализира целият друг бизнес“, сподели мениджърът.

Какви са глобалните тенденции на пазара на електроника? Какъв е пазарът и какво е потреблението на електроника в България? Какво е бъдещето на услугите? Пристрастен ли е българинът към е технологиите? Как да бъдеш иновативен в света на технологиите с нови идеи в услуги с добавена стойност във време, в което се намира по-лесно капитал за разработките?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още