IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на eBag: Хората са жадни за качествени е-услуги, а няма достатъчно доставчици

Използваме AI в е-търговията – маркетингът вече работи усилено с няколко инструмента с изкуствен интелект, съобщи Иван Александров

10:26 | 01.08.23 г. 1

Хората са жадни за качествени услуги. Няма обаче достатъчно доставчици, които да им ги осигурят. Делът на електронната търговия в следващите 10 години ще расте експоненциално, но физическото пазаруване няма да изчезне. Ако някой се тревожи, че изкуственият интелект (AI) ще го замени в работата му, значи той ще бъде заменен. Всеки от нас по-скоро трябва да се замисли как да използва тези нови инструменти в работата си. Повечето хора гледат на AI не като на опасност, а като на едно предизвикателство. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Иван Александров, основател и изпълнителен директор на eBag.

"Има много аспекти, в които AI може да помогне в търговията. Ние го използваме в някои услуги. Сега голямото предизвикателство е как да го вкараме в културата на компанията и всички служители в компанията да искат да използват такива инструменти", посочи той.  

Иван Александров съобщи, че маркетингът вече работи усилено с няколко инструмента с изкуствен интелект. "Целта ни е, малко през проба-грешка, докато се учим как работят тези инструменти и докато се развиват, да видим как оптимално могат да се използват, и то така, че да вдигнат продуктивността на нашия екип, за да се изпълняват по-бързо задачите", обясни той.

По думите му в eBag предлагат и ще доставят все повече и най-различни услуги, като сред тях биха могли да бъдат дори химическо чистене и дринк-енд-драйв услуги, като акцент ще са всички сфери, с които разполагат и физическите магазини.

„Физическите магазини няма да изчезнат в бъдеще за сметка на електронната търговия, категоричен е основателят на eBag. – Хората изпитват нуждата от време на време да се разходят и да видят определени неща и да ги пробват дори на място. Но нашият бизнес ще остане изцяло онлайн".

Предприемачът разкри, че в eBag никога не са разполагали „с огромно количество капитал“, докато се разработва платформата. Според него в нашия регион предприемачите са свикнали да работят с много по-малко капитал, но са много по-гъвкави и адаптивни. Той даде пример със своята компания, която започва през 2015 година с личните му спестявания от 100 хиляди лева, а в момента инвестицията е около 7 млн. лева.

„Визията за развитие на бизнеса като цяло е в рамките на 8 до 10 години да успее да достигне оборот от 1 млрд. лева годишно, да покрие цялата страна, като доставя до всяка една точка на страната в рамките на два часа, прогнозира Иван Александров и подчерта, че се акцентира върху логистиката. –Това ще бъде постигнато чрез няколко склада, които ще създадем в определен ред, като първо ще се насочим към райони, които ще осигурят по-голям обем и съответно с времето ще създадем и допълнителните складове“.

Кои са новите и модерни практики в онлайн търговията? Как се развива eBag като бранд? Колко клиенти са оценили платформата за е-търговия? Ще излезе ли на печалба eBag? Променя ли се бизнес моделът на компанията? Каква е спецификата на логистиката, която е един от основните компоненти на предлаганата услуга? Защо портфолиото за онлайн търговеца е най-важното нещо?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още