IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби ли България ролята си на лидер в евроинтеграцията на Западните Балкани?

Защо основна тема на срещата в Атина станаха самолетите F-16, които Украйна чака от доста време, коментира журналистът Лъчезар Вълев

20:54 | 23.08.23 г.

Най-важните новини от срещата за Западните Балкани в Гърция са, че домакинът ще се включи в обучението на украински пилоти за управление на самолети F-16, както и че Атина ще се ангажира с възстановяването на Одеса. Тя е от историческо значение за Гърция, тъй като там през 19 век се бележи началото на гръцкото освободително движение срещу османската власт през 1821 г.. Този коментар в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria направи Лъчезар Вълев, журналист от БНР.

По думите му така се измества фокусът от Западните Балкани.

''Две геополитически неща бих отбелязал от тази среща. Едното е, че Гърция потвърди западния си категоричен курс за подкрепа на Украйна. Второто, което бих откроил, е свързано повече с България и това, че срещата в Атина показа, че страната ни като че ли губи ролята си на лидер в евроинтеграцията на Западните Балкани – нещо, което беше зададено не чак толкова отдавна по време на българското европредседателство, но знаем, че то леко накуцва поради трудните отношения с Република Северна Македония'', допълва той.

Според Вълев срещата не получи толкова голям отзвук, тъй като основната тема бяха самолетите F-16, които Украйна чака от доста време. Той посочи, че с позициите си на тази среща Гърция стана част от 11-те държави, формирали се през месец май, които поемат отговорността да обучат пилоти и да изпратят военни самолети на Украйна.

Журналистът коментира и пожарите в Гърция, като обясни, че премиерът Кириакос Мицотакис е свикал извънредна среща на лидерите на всички парламентарно представени партии, за да се вземе политическо решение и да се предприемат допълнителни мерки. „По последни данни ситуацията остава тежка. Все още е налице опасност пожарът да премине границата с България. Въпреки стихиите обаче гръцкият туризъм се развива изключително добре“, посочи Вълев.

Ще играе ли ролята на балансьор в отношенията на Западните Балкани Сърбия? Кои европейски страни се ангажираха да изпратят самолети на Украйна? Защо Дания се отказа да предостави F-16 на България и ги изпраща на Украйна? 

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още