IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помага ли спортът на успешните бизнес лидери

Защо в компаниите трябва да има вътрешна корпоративна сигурност, коментира д-р Стоян Саладинов, експерт по бойно-приложна подготовка

16:01 | 28.08.23 г.

Чувството за отбор, за колективизъм, дисциплината в спорта, отговорността към хората, с които работим, пренасяме към бизнес партньорите. Спортът е родил много успешни бизнес лидери, защото развива дисциплината и отговорността. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Стоян Саладинов, експерт по бойно-приложна подготовка, доктор по „Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка“, многократен шампион по борба, самбо, джудо и карате.

По думите му физическата активност е ключов фактор за постигането на успехи, но психологическата подготовка е "изключително важна и дори най-важната". „Но спортът е мястото, където човек може най-бързо да се изяви и да покаже кой е", смята д-р Саладинов и е категоричен, че духът и моралът на човек са най-важни, а след това идват - тренировката, треньорът, конкретният спорт.

Той подчерта, че е много важно треньорът да разбира методиката - какво ще приложи, как ще възстановява спортиста.

"Най-големият късмет е да попаднеш на истински човек, който да бъде твой треньор, защото той става и твой духовен лидер и пример", добави Саладинов.

"Трябва да усетиш кога човек е претрениран или кога е проведена неправилно тренировка. Тогава идват травмите. Самите треньори контузват състезателите си, предупреди той. – Когато един състезател се контузи и не успее да се възстанови до няколко месеца, той бива забравен и никой не го търси. Това е законът на джунглата. Но ако се грижиш за състезателите си докрай, докато се възстановят напълно и се върнат в състезанията, тогава този човек ще ти вярва, ще те слуша и ще те заобича. Ще бъде докрай с теб."

Запитан за нивото на корпоративната вътрешна сигурност в България посочи, че за жалост в България за сега няма организация на хората, които се занимават с вътрешната корпоративна сигурност и вероятно той ще се заеме със задачата такава да бъде създадена. Той е убеден, че ако една компания, ако една банка няма човек, който да се грижи за вътрешната корпоративна сигурност, то тя рано или късно фалира. "Повечето хора, които се занимават с вътрешна корпоративна сигурност на компаниите, са колеги като мен, които са работили в различни служби на МВР", уточни д-р Саладинов.

Какво е нивото на корпоративната сигурност в България? Каква трябва да е психологическата подготовка на хората? По какво си приличат правилата в бизнеса и спорта? Защо няма текучество на персонал в компаниите, които ръководи д-р Саладинов?

Вижте целия коментар във видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още