IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: След кризата в Газа рисковете за България са незаконна миграция и атентати в ЕС

Може да се очаква активизиране на спящи клетки на радикални ислямистки групи след нападението на "Хамас" срещу Израел, предупреди Георги Кръстев

20:08 | 19.10.23 г.

Има рискове за националната сигурност на България от ескалация на напрежението в Близкия изток. Те произтичат както от пряката незаконна миграция, така и косвено от заплахата срещу сигурността на други европейски държави. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria експертът по сигурността Георги Кръстев в коментар за военната криза в Ивицата Газа.

„Военните конфликти в Украйна и Близкия изток ще имат дългосрочно негативно влияние върху световната икономика, тъй като за нито един от тях няма ясна перспектива за разрешаване. В същото време може да се очаква активизиране на спящи клетки на радикални ислямистки групи в ЕС след нападението на "Хамас" срещу Израел.

Според него ескалацията на насилието в Газа предизвиква нарушаване на социалните връзки в ЕС и радикализация на големи групи общности. "Възникват противоречия в някои от най-развитите европейски общества. Радикалните клетки не просто се събуждат, а се проявявaт в много остра форма – извършват се атентати, нападат се обществени сгради, маркират се като потенциални обекти на атака жилища и сгради на хуманитарни организации", посочи Кръстев.

По думите му обществата в ЕС не са очаквали такива последици, или поне не в такива мащаби. „Докато обществата засега приемат ограниченията заради сигурността, това състояние на повишена заплаха ще стане по-продължително и ще обхване повече места“, прогнозира експертът.

По какъв начин геополитическата несигурност ще се отрази на бизнес средата през следващите години? Кои от развитите пазари са под най-голям риск в момента? Какво ще е влияние на енергийните пазари преди зимата?  

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още