IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Цветков: Ескалацията в Близкия изток прехвърля конфликта в Европа с риска от тероризъм

Каква ще е позицията на арабските държави от региона, коментира преподавателят във Военна академия

17:07 | 18.10.23 г.

Всяка ескалация в Близкия изток прехвърля конфликта в Европа с риска от тероризъм. Ако конфликтът не се разрасне, няма причини да се очакват по-тежки икономически последствия от причинените от войната на Русия в Украйна. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" в Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Георги Цветков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски".

"Най-пряката заплаха за Европа и България е прехвърляне на терористичната дейност на територията на европейските държави. Франция, Великобритания, Италия, Германия са в много по-голяма степен уязвими", смята той и посочи, че заплахата не е само от директни атаки, но и от масови демонстрации и погроми в големите градове, където има големи малцинства от Близкия изток и Северна Африка.

Доц. Цветков е на мнение, че ключови държави в Близкия изток ще стоят настрани от конфликта между Израел и "Хамас".

„Египет не иска да приеме палестинските бежанци, тъй като правителството се опасява от възможностите за по-голяма радикализация. Последното ислямистко управление на Египет след Арабската пролет беше свалено с военен преврат, напомни той. – Кайро и Рияд са доста обрани до момента в реакциите си, макар да обвиниха Израел за взрива в болницата в Газа от вторник, докато последните данни показват, че вероятно причината е паднала ракета, изстреляна от Газа.“

Георги Цветков смята, че лидерите на арабските държави от региона ще трябва да намерят баланс между вътрешния натиск, след като немалка част от арабското общество симпатизира на палестинците и на явни терористични организации, и собственото си желание да не нараняват икономическите си връзки със Запада.

По думите му Русия и Иран може по някакъв начин да са потикнали "Хамас" към атаката срещу Израел на 7 октомври, за да въвлекат Запада в още един военен конфликт.

„"Хамас", от своя страна, може самостоятелно да се е решила на нападението, за да превърне борбата си срещу Израел в световен проблем. Техеран не може директно да въздейства върху конфликта, но чрез своето прокси "Хизбула" в Ливан може да изчаква израелските войски първо да навлязат в Газа, преди да се намеси, като освен материална помощ може да изпрати и доброволци“, обясни анализаторът на ситуацията в Близкия изток.

В коментар за възможна директна конфронтация между Китай и САЩ доц. Цветков посочи, че Пекин се стреми да е в ролята на "съперник, но не и противник".

"Равнището на риск, което те са склонни да поемат, е много по-ниско от това, което са склонни да поемат западните държави, включително Русия. Ако не са изключително сигурни, че ще успеят, няма да предприемат рискова стъпка", посочи анализаторът.

Как ще повлияят на конфликта в Близкия изток отношенията между Иран, Армения и Азербайджан? Стана ли по-рисково за компаниите да търгуват със страни извън съюзническите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още