IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво цели посещението на Джо Байдън в Израел?

"Хамас" не иска успокояване, търси ескалация, смята бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев

12:08 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Джо Байдън пристига в сряда в Израел за няколко часа, за да участва в заседание на извънредния кабинет, на което да се обсъдят военните цели и стратегията във войната.

"По отношение на сухопътното навлизане, на този етап явното и светкавично идване на президента Байдън е част от забавянето на процеса", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Весела Райчинова, която се включи на живо от град Бат Ям.

По думите ѝ Израел като гореща точка може да промени всичко в Близкия изток.

"Байдън не е тук само да помага. Според мен има и икономическа причина за проучване на стратегията. Въпросът е по какъв начин тази прегръдка и тази помощ за Израел ще се отрази на цената, която страната трябва да плати", посочи Райчинова.

Според нея Израел не е против хуманитарната помощ, но тя трябва да бъде изтеглена на юг. "Ако всички граждани се изтеглят на юг, няма да има проблем. Войната не е срещу гражданите, а срещу "Хамас" - терористична организация, която трябва да бъде изчистена. Това е една от причините и за задържането на сухопътното навлизане", смята Весела Райчинова.

По думите ѝ всичко, случило се на юг, е част от една изключително тежка ситуация. "Ако израелската армия нямаше готовност на юг, то на север щяха да предприемат акция", смята журналистът.

Заради войната в Близкия изток се очаква поток от бежанци към Европа, а в България вече се заговори, че ще се наложи да се увеличи охраната на границата.

"Трябва да видим развитието на конфликта, за да знаем откъде ще дойдат мигрантските вълни. От Газа към България риск няма. Рискът към България е свързан по-скоро с разширяване на конфликта в Ливан, тъй като там има половин милион палестински бежанци и още 1,5 млн. сирийски бежанци. Едно ескалиране на конфликта в Ливан неизбежно ще отпуши хората да емигрират към Европа", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията България никога не е била привлекателна дестинация за бежанците и това е ясно още преди повече от 5-6 години. "Не виждам причина това да се промени. По отношение на превантивните мерки не бива да забравяме, че сме малка страна с ограничени възможности и като хора, и като техническа обезпеченост, и има какво да подобряваме“, смята той и се надява на България да бъде подготвена за евентуално увеличаване на бежанската вълна.

По думите на Гунев политиката на ЕС също е разнопосочна. "Конфликтът предстои да се разгръща. Стотиците заложници трябва да бъдат освободени, разменени. "Хамас" не иска успокояване на конфликта, търси ескалация“, потвърди бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Той е категоричен, че ситуацията, в която живеят хората от десетилетия в Газа, е недопустима и се търсят промени, но  чрез терористични атентати искат да я провокират.

Ще успее ли Израел да промени политическата уредба на Газа? Задълбочава ли се проблемът с радикализацията в Европа? Ще се отрази ли конфликтът в Близкия изток на приемането на България в Шенген?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още