IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как управленската криза поставя в риск инвестициите и бизнеса у нас

Политическата нестабилност е разрушителна, ще забави важни закони, посочи Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO

12:08 | 21.03.24 г.

Политическата неяснота в България около съставянето на ново правителство носи редица рискове. Големият риск е от допълнително забавяне на пълноправното членство в Шенген и влизането в еврозоната, както и бъдещи нови инвестиции и важни закони. Това коментира Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO - Българска предприемаческа асоциация, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Липсата на стабилно управление означава, че държавата няма да може да защити интересите на българския бизнес на фона на важни промени в ЕС като приемането на регламента за изкуствения интелект. Ще имаме парламент, който ще продължи да действа още два месеца, но няма да има ясно мнозинство за важни закони - като Закона за личния фалит, който мина есента на първо четене“, каза Иванов.

След два месеца парламентът ще трябва да се започне от нулата, а това касае много хора, каза той и посочи, че досега е постигнато много трудно съгласие за промени за пенсионните фондове, които да могат да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове, както и по Закона за насърчаване на инвестициите и още много други теми.

„Надеждата беше, че следващите няколко месеца ще могат да бъдат реализирани. Сега отиваме към зануляване и неяснота с какво мнозинство ще се работи не само следващите няколко месеца, а въобще до края на годината", отбеляза събеседникът.

"Има опасения дали е възможно да се излъчи ново правителство след нови избори и дали няма страната да влезе в нова изборна спирала", коментира още Иванов. 

България трябва значително да увеличи притока на чуждестранни инвеститори, за да повиши стандарта на живот, като увеличената десетократно сума на над 100 млн. лв. за държавна помощ за тази цел е добра стъпка. "Освен да се дават повече пари, е важно на кой се дават тези пари", каза Иванов.

Той обясни, че текстовете по закона, върху които е работено с представители на всички партии, са имали за цел да насочат инвестициите към компании с по-висока добавена стойност за икономиката. Имало е съгласие по текстове как пари от пенсионните фондове да мога да бъдат инвестирани в стартъпи и скейлъпи, като надеждите бяха те да влязат за обсъждане в близките дни“, разкри Иванов.

"Но пак, отивайки на нови избори, това занулява шансовете да го видим да се случва, което ще нанесе щети върху цялата екосистема, защото се очаква от много от компаниите. Има политически консенсус, но трябва да има парламент, правителство, и спокойствие, за да могат да се коментират закони. Когато ситуацията стане предизборна, всяка тема става рискова", обобщи гостът.

Как политическата криза засяга и образователните инициативи на BESCO може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още