IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилен Рангелов: Гърция ще бъде първият пазар за търговските операции на Dronamics

До края на годината да завърши програмата за летателни изпитания на „Черния лебед“, очаква съоснователят и изпълнителен директор на компанията за товарни дронове

15:44 | 05.04.24 г.

Гърция ще бъде първият пазар, на който Dronamics ще започне търговските си операции. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на компанията за товарни дронове. 

Той обясни, че южната ни съседка има множество населени острови, като свързаността между тях е накъсана. Жителите на островите разчитат на фериботи за доставките, а карго дроновете дават алтернатива, която спестява значително количество време.

„Друг потенциален пазар е Австралия заради развитата си минна индустрия, в която машините често имат нужда от части, намирайки се на отдалечени места“, посочи мениджърът.

На въпрос как се развива Dronamics като първата в света авиокомпания за товарни дронове, Свилен Рангелов увери, че за десет години, от основаването си, тя е успяла да привлече инвестиция от Европейския съвет по иновации за 10 милиона евро, като това е вторият суверен фонд, който се присъединява като инвеститор. Той допълни, че фондът вижда в тяхната компания решение и възможен износител на технологии в "това динамично време".

Той допълни, че общото финансиране на компанията от създаването ѝ е около 50 милиона евро, което е десетки пъти по-малко от конкурентите им в областта. „Ние отдавна сме в преговори за по-голям (частен) инвестиционен рунд, в случая ЕС предпочете да се включи преди него, за да получи по-добри условия. Тази година ще е много ключова за нашето развитие, защото валидирахме факта, че не сме просто карго дрон авиолиния, ами и решение за стратегическа инфраструктура за много държави“, коментира Рангелов.

Мениджърът посочи, че въпросът, който акционерите на Dronamics си задават в момента, е кога ще завърши програмата за летателни изпитания и кога ще започнат търговските операции с „Черния лебед“. Очакванията му са това да се случи до края на годината.

Рангелов съобщи, че компанията работи сериозно по предприятие в ОАЕ за производството на товарни дронове, която ще дава възможност за производство до 300 летателни машини и отбеляза, че това е необходимо, тъй като в момента има много засилено търсене, което Dronamics не може да задоволи.

Мениджърът обясни, че за приключване на тестовата летателна програма трябва да има одобрение на авиационните регулатори, и напомни, че Dronamics е единствената компания за карго дронове в света, която притежава лиценз в областта. „Лицензът важи за всяка държава от ЕС, но извън Евросъюза сме зависими от отделните лицензионни процедури на държавите. Но ЕС е лидер в прилагането на правилата, което отваря врати за много други пазари“, уточни Свилен Рангелов.

Той разказа, че компанията има партньорство с катарските авиолинии и обясни, че Близкият изток е регион, базиран на търговия между държавите, като Dronamics е в преговори с много компании и инвеститори в региона.

Той е на мнение, че геополитическото напрежение и конфликтите се отразяват „може би позитивно, защото става въпрос за повече турбуленции и бариери на търговията“. „Когато някой морски път бива блокиран или когато се прекъснат, или затруднят веригите за доставки, тогава хората изведнъж насочват внимание за решения като нашето, даде пример той. – Нека не забравяме, че авиацията е единственият начин на транспорт, в който не трябва да си изградил инфраструктура по цялото пътешествие, единственото, което ти трябва, за да летиш е да има инфраструктура в началната и крайната точка.“

Какви са плановете на първата в света авиокомпания за товарни дронове? Как се откриват стратегически партньори? Какви технологии използва Dronamics и как се прилагат иновациите? Защо Dronamics отказва да се включи във военната индустрия?

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още