IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: Икономическата оценка на „Южен поток“ не гарантира възвращаемост

Пресилено е да се твърди, че България може да изплаща своите задължения по проекта чрез транзитните такси, твърди експертът от БЕФ

12:10 | 02.09.13 г.
Хр. Казанджиев: Икономическата оценка на „Южен поток“ не гарантира възвращаемост

„Технико-икономическата оценка на газопровода „Южен поток“ не гарантира възвращаемостта на инвестициите, които България ще направи по проекта. Условията за управлението му също за изключително тежки“, каза в ефира на Bulgaria On Air Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. Той допълни още, че договорът за транзит и количествата за пренос през страната ни все още не е подписан.

„Жителите на Варна и другите населени места, през които ще премине „Южен поток“, не би следвало да се притесняват, тъй като България има голям опит с преноса на природен газ. Имаме всички основания да вярваме, че операторът ще бъде отговорен“, посочи още експертът.

По думите му същественият проблем е, че страната ни няма да инкасира икономически ползи от този проект или ако има, то те ще се забавят във времето, тъй като тепърва ще се организират дейностите по постигането на заявения обем природен газ.

„Много голям обществен финансов ресурс ще бъде насочен към изграждането на„Южен поток“ , без да има изгода за България. Ще излезе изключително солено, тъй като е известно, че Русия изгражда два пъти по-скъпо линейната си техническа инфраструктура, за разлика от западни изпълнители“, посочи Казанджиев.

Според него е пресилено да се твърди, че България може да изплаща своите задължения по проекта чрез транзитните такси, защото те все още не са определени. „По-важното е, че първоначалните инвестиции трябва да се осигурят отнякъде.

Правителството увери, че разходите по това перо ще бъдат поети от кредит, осигурен от Русия. Това задължение обаче ще трябва да се обслужва, а сумата ще бъде огромна за мащабите на страната ни. Приходите на Българския енергиен холдинг и „Булгартрансгаз“ не са чак толкова големи, че да могат да покриват този заем“, посочи още Христо Казанджиев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още