IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на данъците изяжда увеличението на заплатите в Япония

Това е поредното предизвикателство пред усилията на японското правителство за справяне с дефлацията

13:22 | 12.03.14 г. 1
Вдигането на данъците изяжда увеличението на заплатите в Япония

Едни от най-големите увеличения на заплатите през последните години се случват в Япония. Работещите в японските компании обаче не винаги успяват да усетят повишението, заради вдигането на данъците, което се превръща в поредното предизвикателство пред японското правителство в усилията за справяне с дефлацията.

Toyota, Hitachi и Panasonic са сред компаниите, които удовлетвориха исканията на профсъюзите и след регистрираните печалби планират да вдигнат заплатите с приблизително 3%. Процентът би бил достатъчен само да компенсира увеличаването на данъците.

Повишението на заплатите ще е по-малко при малките и средни компании. Там слабата йена се отрази на повишението на разходите за износ.

„Знаете ли, основните заплати може би ще се покачат с едва 1%. Така че - да, увеличаването на номиналните възнаграждения е добра новина, но ако вземем под внимание инфлацията, обикновените служители ще имат лоша година, що се отнася до приходите им“, коментира Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro Advisors.

Разходите на правителството и големите покупки на активи от страна на Bank of Japan дадоха начало на излизането на третата най-голяма икономика в света от 15-годишния период на дефлация.

Трайно възстановяване обаче няма как да се осъществи без цикъла на повишаване на печалбите, вдигане на доходите и цените. Именно заради това премиерът Шиндзо Абе насърчава компаниите да вдигнат заплатите на служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Aз това преди 1/2 година съм го написал че предстои: "Решено е да сринат валутния курс на йената и да им вдигнат данъците!", тук:http://***.investor.bg/aziia/336/a/triabva-li-iaponiia-da-uvelichi-danyka-vyrhu-potreblenieto,157339/Но сега Ви го сервират, като текущ проблем на Япония (а не като предопределен избор), от гледна точка на позиция на независимост (а то е обратното) и със способност да решава и право и на избор...И Вие (като СуперТрейдъра) да си казвате - колко са *** Японците, а то нищо не зависи от тях и проблема е у вас да си мислите така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още