IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще съумее ли Дубай да пренастрои икономиката си?

Емирството поглежда все по-смело към разширяването на инвестиционните си намерения отвъд туризма и имотите

18:55 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ще съумее ли Дубай да пренастрои икономиката си?

Дубай безспорно е едно от най-интересните кътчета на Земята. Освен забележителните природни дадености, емирството е източник и на едно от най-бурните икономически развития през XXI век.

Въпреки това дубайската икономика бе засегната от огромните дългове, които натежаха силно през най-кризисната година в последното десетилетие – 2009-та. За мнозина емирството продължава да бъде асоцирано с мащабни имотни проекти, граничещи с истерия, значителни инфраструктурни и строителни инвестиции и редица кичозни проекти.

Въпреки всичко икономическият подем на региона продължава. Според мнозина местната икономика дори е по-устойчива на външни шокове в сравнение с периода преди глобалната криза. И въпреки че се наблюдава известно безпокойство по отношение на устойчивостта на цените на някои от активите, повечето анализатори са единодушни, че този риск е в рамките на управляемите граници.

От гледна точка на по-специфичните параметри ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2013 г. достигна 4,7 на сто, нараствайки най-много спрямо годините след 2009-та. Всички други фактори, които описват икономическата активност, също са в подем – търговията, хотелиерството и туризма отчитат впечатляващ бум.

Друг важен фактор е, че управляващите в Дубай отклониха размислите си от хващането, че устойчивото развитие на емирството трябва задължително да бъде ориентирано към недвижимите имоти, какъвто беше случаят по времето на предишния глобален балон. Властите вече отчитат, че финансовият и икономически пейзаж бързо се променя, така че единственият вариант е обхващането на допълнителни възможности за растеж.

Последният крах на дубайската икономика накара емирството да погледне по-значително към вътрешното потребление. Може би това ще бъде и крайъгълният камък за региона, който продължава да е подвластен на богатството на енергийните ресурси. Ресурси, които обаче имат срок на експлоатация.

Накъде се насочва икономиката на Дубай? Има ли бъдеще отвъд имотния и туристическия сектори в страната? Какви са перспективите пред останалите емирства? Повече по темата може да научите от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още