IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Вано: Населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без Еврозоната

Страната ще премине през много години на труден период, очаква анализаторът от Sberbank Europe AG

09:06 | 26.04.15 г. 22
Владимир Вано: Населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без Еврозоната

Населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без участие в Еврозоната и в Европейския съюз. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Владимир Вано, председател на аналитичния отдел на Sberbank Europe AG за Централна и Източна Европа, базиран в Братислава.

По повод преговорите между Гърция и финансовите министри на Еврозоната, които приключиха без съществен резултат, той коментира, ситуацията наистина е сериозна.

„По Euronews гръцкият финансов министър каза, че са все по-близо до споразумение. Това, което се чу от министрите и другите официални лица на срещата е, че е имало преговори и те продължават. Министърът на финансите на Словения заяви днес, че те са готови за план „Б“ и търсят различен вариант на преговори, така че трябва да разберем, че няма план „Б“ – дори технически няма такава подготовка. Най-важното, което трябва да запомним от днес е, че над 70% от гърците искат да останат в Еврозоната и Европейския съюз“, заяви финансистът. 

Според него страната е направила през последните пет години прогрес в своята икономика и публични финанси.

На въпрос какво пречи да се постигне споразумение, той отговаря: „Осем от 10 гърци разбират каква е ползата от това да имат евро, да са в Еврозоната. Проблемът обаче дойде след парламентарните избори, когато партията, която дойде на власт, обеща да не спазва на 100% всички мерки за икономии, които трябваше да бъдат въведени“.

Владимир Вано е убеден, че всички участващи в преговорите разбират, че ако не се постигне споразумение, това ще предизвика много тежка ситуация. Важното е, че населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без участие в Еврозоната и в Европейския съюз.

Финансистът припомня, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи финансирането на страната, също така ще направи каквото е в нейната власт, за да поддържа необходимата ликвидност в банките в Гърция. Вано допълва, че от началото на годината ЕЦБ продължава да налива пари, което подобрява ситуацията и в Германия, и в Еврозоната и оказва своето влияние върху цялостната икономика.

Анализаторът прогнозира, че Гърция ще премине през години на труден период и това е необходимо за възстановяването на икономиката. Не съм песимист и нека да си припомним как изглеждаха страните в Източна Европа преди 20 години и страните, които успяха да въведат успешно реформи, те успяха да се възстановят за по-кратко от две десетилетия, казва той.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате на сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 20
крас
преди 9 години
НЕ ПЕТРОЛА, А ГАЗТА Е В ОСНОВАТА НА РАЗВИТИЕТО НА ИКОНОМИКАТА, А РАШЪНИТЕ ИМ ПРЕДЛАГАТ ДА БЪДАТ ТОВА КОЕТО НИЕ ОТКАЗАХМЕ - да бъдем разпределителен център на идващата от Турски поток газ. ЕВРОПА Е ЗАВИСИМА ОТ ГЪРЦИЯ , А НЕ ОБРАТНОТО. Зависима е не само заради руската газ, но и заради финансовата система.Коя друга държава членка на ЕЦБ ще ГАРАНТИРА С АКТИВИТЕ СИ напечатаните от Националната банка на Гърция евра чийто купюри са пуснати в обръщение и обикалят цяла Европа. За твое сведение купюрите на НБГ носят пред идентифизиращият ги номер буквичката "Y" !!!!! На БУНДЕСБАНК са с буквичката "Х" !!Колко весели ще бъдат разплащанията когато пазарящите с ? започнат да ги извършват наблюдавайки буквичката пред всяка банкнота !!!ВСЕКИ ЩЕ ПРЕДПОЧИТА БАНКНОТИ С БУКВАТА "Х" ТОВА ЩЕ Е РАВНОСИЛНО НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДОЙЧЕМАРКА , ДРАХМА, ИТАЛИАНСКА ЛИРА ....СЕЩАШ ЛИ СЕ КАКЪВ ШОК ЩЕ Е ЗА ЕВРОТО ИЗЛИЗАНЕТО НА ГЪРЦИЯ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА. ЗАТОВА ЩЕ ГИ ХРАНТУТЯТ ДО ПОСЛЕДНО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
rover
преди 9 години
През изминалия месец ЕЦБ е наляла в гръцката банкова система 75 млрд.? !!!==================================================================От зор да тракаш само по главните букви, май си написал нещо изобщо невярно. Такава е общата сума. А не за един месец.ТАКА Е В ЕВРОПА - един пие друг плаща. НИЕ СМЕ ОТ ПЛАЩАЩИТЕ ==================================================== И това не е вярно. Не сме в еврозоната. А и много пъти е писано, че това, което получаваме от ЕС в момента е многократно повече от вноските, които правим.Много грубо се опитваш да манипулираш. Карай малко по-внимателно и по-умело смесвай неистини с верните неща. Не използвай чак толкова явни лъжи. Само губиш от това. Спри да пишеш с главни букви. Когато някой се напряга така, изобщо не го чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
крас
преди 9 години
ТАКА Е В ЕВРОПА - един пие друг плаща. НИЕ СМЕ ОТ ПЛАЩАЩИТЕ Такъв бърдак не е имало и по времето на Съветския съюз.Не свърши ли времете на тез БЕЗПРИНЦИПНИ съюзи.ЩО ЗА ФОРМА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ Е ТОЗИ "ЕС" В КОЙТО ЛИПСВА ОСНОВНИЯ ЗАКОН - КОНСТИТУЦИЯТА. БИ ИЛ МИ ПОСОЧИЛ ПОНЕ ЕДИН ЗАКОН В ТОЗИ "ЕС"ТВЪРДЯ , ЧЕ В "ЕС" НЯМА НЕ САМО КОНСТИТУЦИЯ , НО И ЗАКОНИ !! ВСИЧКО СЕ РЕШАВА НА ПАРЧЕ КАКТО ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ, КЪДЕТО ПО ПОДОБИЕ НА ТОВА ЕВРОПЕЙСКО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ ПРОБЛЕМИТЕ СЕ РЕШАВАТ ОТ НЯКАКВИ КОМИСАРИ , ОТ ТЕХНИТЕ РАЗПОРЕЖДАНИЯ ПОДЧИНЕНИ НА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ГОЛИМИТЕ ДЪРЖАВИ И НАЙ ВЕЧЕ НА ГЕРМАНИЯ. Ние вече не сме държава, а колония на Германия чиито фирми са ни превърнали в придатък на икономиката си Затова у нас се развива сомо добива суровини които се изнасят на запад. Ние сме завршена форма на КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 24
крас
преди 9 години
През изминалия месец ЕЦБ е наляла в гръцката банкова система 75 млрд.? !!!Познайте кога ще бъдат налети тези пари в България?!За разлика от нас гърците си получиха ВЕЛИКТЕНСКИТЕ!ГЪРЦИТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕВРОПА Е РАВНОСИЛНО НА ХАРАКИРИ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ И ЗА ГЕРМАНИЯ, ЗАТОВА ЩЕ ЦОЦАТ ОТ РОГА НА ИЗОБИЛИЕТО, ДОКАТО АБУРИГЕНИ КАТО НАС ЩЕ ДУХАТ СУПАТА.ЕГАТИ И ЕВРОСЪЮЗАТОЙ Е ПО ЗЛЕ И ОТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.КОГА И КАК ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
И аз много трудно бих могъл да си представя алтернатива за Гърция без еврото. Поради една изключително проста причина и тя се нарича ПЕТРОЛ. Някой от нас може ли да си представи съвременната икономика без петрола и неговите продукти? Аз не. Но също така не мога да си представя, че някой ще продаде на Гърция петрол срещу драхми. Но за да се движи икономиката е нужен много петрол, при това всеки ден, час, минута и секунда. А гърците няма да имат с какво да го платят. Въпрос само на време ще бъде в Гърция всичко да спре напълно и безработицата да стане 100%. Какво ще се случи с държавните структури в този момент дори не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още