IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Софиянски внася проект на нова конституция

Според бившия столичен кмет назначаването на служебно експертно правителство е най-добрият ход в момента

11:03 | 15.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До две седмици в Народното събрание ще влезе проект на нова българска конституция, изготвен от бившия кмет на столицата Стефан Софиянски и сформираното за целта специално движение – Конституционен сбор.

Това обяви самият Софиянски в ефира на Bulgaria On Air: "Аз съм изключително за нова конституция. Вече сме подготвили такъв проект. Дали е най-добрият или не, не мога да кажа, но във всички случаи в рамките на няколко дни ще го представим и ако е разумен парламентът, ще го приеме. За свикването на Велико народно събрание е задължително да има проект на нова конституция", поясни той.

Според бившия столичен кмет назначаването на служебно експертно правителство е най-добрият ход в момента. Хората ще имат по-голямо доверие в бъдещия кабинет, ако се намерят достатъчно независими кадри, които да влязат в състава му. За пример Софиянски посочи ректори на висши учебни заведения и експерти от Българска академия на науките (БАН). 

Относно молбата на президента Росен Плевнелиев за тълкувание на Конституцията от съда, проф. Пламен Киров, който също бе гост в студиото, заяви, че искането на държавния глава подсказва желанието на Плевнелиев да насрочи избори за нов 44-ти парламент, без да е разпуснал настоящия 43-ти.

„Тъй като Конституцията не му позволява това да го стори и е малко странно да се провеждат консултации с новоизбрания президент относно състава на служебния кабинет, е добре колкото се може по-бързо да бъдат насрочени избори за нов парламент“, заяви Киров.

Според него свикването на Велико народно събрание крие рискове, а предлагането на нова конституция е опит за решаване на елементарен политически проблем с ядрено оръжие.

Вижте целия разговор във видеото:

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Опаланкааа... Чук чук - аз съм вашата леля! Още съм жив! Може ли и към мене едно прожекторче...? А може ли да ме направите служебен премиер - аз имам голям опит в това! Че иначе редовен едва ли ще дочакам с това ССД, а много ми се иска... че с Любо и Антоан нещо ни изтъняха спестяванията... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още