IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл

Въпреки добрите перспективи основните проблеми на пазара остават без решение, смятат експерти

17:08 | 11.12.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новото строителство

Новото строителство наваксва изоставането през предходните кризисни години. Нивата му обаче няма да достигнат отчетените през 2007-2008 г. стойности, коментира Ирена Перфанова. Тези стойности не е необходимо да ги гоним, защото това ще доведе до пренасищане на пазара, посочи тя.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че при разрешителните за строеж ръстовете от тази година са много по-силни, ако се сравнява с 2013 г., а не с 2014 г., подчерта тя. Изключение от тази тенденция е София, където и при разрешителните, и при РЗП, увеличенията през тази година са по-съществени.

Същевременно обаче Пловдив се очертава като лидер в страната по ново жилищно строителство на глава от населението, въпреки че делът на жилищното строителство в София достига 84% от общото.

Мартин Янев от Smart Brokers изрази безпокойство за възраждането на стари проекти, „замразени“ заради кризата. Строителството им в момента се „размразява“, но те не са съобразени с новите реалности на пазара и промените при търсенето, коментира той.

Бойко Бойков от FIABCI предупреди, че тези проекти няма да намерят добра реализация, каквато им е била заложена някога.

Бизнес имоти

И в сегмента на бизнес имоти „депресивните“ и слаби години приключиха, коменитра на кръглата маса арх. Валери Левиев от Елта Консулт. На хората им омръзна да не правят нищо, посочи той и допълни, че положително развитие се наблюдава при пазара на терени, на офиси и на индустриални проекти.

Това, от което пазарът има нужда, е устойчивост и повече подкрепа от страна на администрацията, коментира Левиев. Държавите от Централна и Източна Европа имат по няколко агенции за инвестиции, които работят в чужбина и активно привличат големи индустриални играчи. Дори и съседните ни държави ни изпреварват в това отношение.

Важното в случая е, че чуждестранните инвеститори са спрели да се оттеглят, а се появяват и други, допълни той. България обаче още не е сред флагманите на инвестиционния бум, заключи той.

Симеон Митев от агенция Шанс 96 коментира, че в индустриалния сегмент, в който той е специализиран, също има сериозно раздвижване. Данните на компанията показват обаче и сериозни дисбаланси при търсенето и предлагането. През тази година например се увеличава търсенето на площи до 300 кв.м, докато предлагането е спаднало с 5 на сто спрямо 2014 г.

При големите площи над 1 000 кв.м пък ръстът на предлагането изпреварва ръста на търсенето.

През последната година най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи са били търговията, транспортът и логистиката, електрониката, строителството и други. Увеличават се и запитванията за складове за пелети за отопление, складове за обработка на документи и архиви, автосервизи, както и малки площи, подходящи за съхранение на стока на фалирали фирми или пък за лични вещи на частни лица.

Регулацията на пазара – решение още няма

Пазарът в България продължава да функционира в условия на ниска прозрачност и липсата на каквито и да било изисквания за квалификация и знания на брокерите, към агенциите и към продавачите. Все още институциите не са дали ясно становище кои практики са добри и кои – лоши, и на каква защита могат да разчитат и потребителите на брокерските услуги, и агенциите, коментира Ирена Перфанова.

Бойко Бойков посочи, че по негови наблюдения в Северна Европа се спазват етични правила без конкретна или пък много строга регулация, докато в Южна Европа, включително и в България, е точно обратното – има го желанието за бърза сделка, като много от участниците на пазара работят „сезонно“ - когато пазарът върви нагоре. В един момент започва борба срещу манталитета на хората, заключи той.

Нина Арнаудова, Мартин Янев и Добромир Ганев изтъкнаха необходимостта от налагането на единен стандарт за знанията и уменията на брокерите, защото се вижда много ясно дисбалансът на знания и умения между служителите на различните агенции.

От друга страна са ексклузивните договори за представителство, които в България се наложиха като лоша практика, а не като добра, като каквато са възприети по света.

По отношение на некоректната реклама на имотите за продажба и наем Ганев припомни, че сдружението „Недвижими имоти“ предложи през лятото порталите за обяви да добавят допълнителни функции и мерки за по-ясна информация при публикуването на обявите – цена с и без ДДС, отделяне на общите части от квадратурата, указания за дължима комисиона и т.н.

Генерален спонсор на Годишните награди на Imoti.net е Банка ДСК. Консултанти на проекта са Bulgarian Properties и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Партньор на проекта е RE/MAX България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Имотите съвсем не са влизали в мрачен период - те бяха спасени , но всяко нещо си има край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Къде го виждат този ръст в цените, не знам...опитахме да вдигнем с 10 % цените на наеми за апартаменти и почти два месеца останахме без наематели, наложи се да ги свалим с 5% от предишната цена, за да ги наемат. Ръст би трябвало да има, ако има и доходност, а не чрез пране на пари в имоти или разни манипулации на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Е още можеше да опишеш бъста спрямо австрийската школа, но да мисля че и с две думи пак става туту фунито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
VicKing
преди 8 години
Пазарът процъфтява, но статиите не спират! Да се чуди човек *** ли е или само го правят такъв?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Има само едно едничко прагматично решение, което ще спаси срива и то се казва - ОТПИСВАНЕ! Нищо друго няма да предотврати катастрофата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
И туто - финито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл---Хе, хе... вЕрно ли?Това е един от сценариите за предстоящият срив (вторият връх от двойният връх): - настъпва временно грешно насочване на ресурсите, когато мамещитебанки, опериращи с частичен резерв, повишат паричното предлагане и по този начин понижат пазарните лихвени проценти под равновесното им равнище. Тогава предприемачите инвестират твърде много налични ресурси във високия сегмент на физическата производствена верига (имоти) и недостатъчно ресурси в по-ниските сегменти от структурата на производството. Резултатът става видим след известно време, когато много голям брой фирми трябва да обявят фалит. Това, от своя страна, застрашава техните кредитори, най-вече банките, опериращи с частичен резерв, и води до поредицата от събития, описана по-горе. В резултат настъпва банковата паника, която е необходимата последица от предишното неправилно разпределяне на ресурситете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още