IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл

Въпреки добрите перспективи основните проблеми на пазара остават без решение, смятат експерти

17:08 | 11.12.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Наеми

Особено видим е недостигът на жилища и в сегмента на наемите, коментира Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България. В големите градове търсенето надвишава предлагането два пъти и това се очертава като постоянна тенденция, посочи тя.

Цените на жилищата под наем варират от 2,5 до 5 евро на кв.м в зависимост от района, състоянието на жилището и инфраструктурата. За луксозните имоти обаче наемните равнища може да са и три-четири пъти по-високи, подчерта Арнаудова.

Наематели обикновено са или млади семейства, които още не са узрели за идеята за първи собствен дом, или самостоятелно живеещи професионалисти. Най-предпочитани са обзаведените жилища, необзаведените са съвсем малък дял от пазара – под 10 на сто, отчете още Арнаудова.

В София най-предпочитани са районите в близост до метрото или поне с достатъчно добри комуникации и транспорт. За Пловдив се наблюдава интересна тенденция за наемане на къщи в близост до града, като цените са 3,5 евро на кв. м, коментира тя.

От големите градове единствено в Бургас се наблюдава спад на наемния пазар, който се обяснява с два фактора. Първият е спадът на лихвите по ипотеките, който изкара много наематели на пазара на жилища за продажба. Вторият е свързан с приключването на ремонта в Лукойл Нефтохим, за който бяха ангажирани няколко хиляди души. Голяма част от тях са били от други градове на страната и са живели под наем в Бургас и региона.

Черноморието и селските имоти

Като цяло в областите Варна и Бургас се наблюдава ръст на сделките и на новото жилищно строителство, но той е продиктуван основно от местното търсене. Ваканционният сегмент обаче остава под натиск заради оттеглянето на руските купувачи.

В някои от основните черноморски общини се наблюдава рязък спад на пазара, коментира Добромир Ганев, управител на консултантската компания Форос. В Царево и Несебър например е отчетен спад от над 20 на сто за деветмесечието на тази година спрямо същия период на миналата година. В Каварна понижението е близо 11%, спадове са отчетени и в Балчик и Поморие, като причината е отдръпването на руснаците.

Някакви надежди за възстановяване на ваканционния сегмент се появяват заради политическия конфликт между Русия и Турция и проблемите на туристическия пазар в Египет. Очакванията са това да пренасочи поне една част от руснаците обратно към българското Черноморие, което би довело и до нови сделки във ваканционния сегмент, коментира Ганев.

Иначе пазарът в областните центрове Варна и Бургас и особено в морската ни столица е задвижван основно от миграцията на хора от по-малките населени места. В двата града е отчетен двоен ръст на новото жилищно строителство, което обаче може да създаде проблеми на инвеститорите от гледна точка на ликвидността и реализацията на проектите, предупреди още Добромир Ганев.

Същевременно строителната активност в сегмента на бизнес имотите и по-конкретно – офисите, за които има търсене от страна най-вече на ВРО и аутсорсинг компании, е слаба, посочи той.

Не са добри тенденциите и при селските имоти заради обезлюдяването на селата и лошата инфраструктура. Наблюдават се спадове в цените, които в някои случаи надвишават и 10 на сто, коментира Цветан Цолов от Инвестиционно-строителна борса.

Той посочи, че покупката на селска къща не е инвестиция за бърз и постоянен източник на доходи, а по-скоро за задоволяване на лични потребности. Най-често имотите се ползват за отдих, а ако са близо до големите градове – и за постоянно живеене.

Чуждестранният интерес към селските имоти също липсва през последните години, заради което се наблюдават и такива спадове на пазара, допълни Полина Стойкова. Наблюдава се частично възстановяване на интереса от британски и холандски купувачи основно за селата в района на Велико Търново. Инфраструктурата и сигурността обаче са двата фактора, които разколебават потенциалните купувачи, допълни Краси Минева от М Комерс.

Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Имотите съвсем не са влизали в мрачен период - те бяха спасени , но всяко нещо си има край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Къде го виждат този ръст в цените, не знам...опитахме да вдигнем с 10 % цените на наеми за апартаменти и почти два месеца останахме без наематели, наложи се да ги свалим с 5% от предишната цена, за да ги наемат. Ръст би трябвало да има, ако има и доходност, а не чрез пране на пари в имоти или разни манипулации на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Е още можеше да опишеш бъста спрямо австрийската школа, но да мисля че и с две думи пак става туту фунито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
VicKing
преди 8 години
Пазарът процъфтява, но статиите не спират! Да се чуди човек *** ли е или само го правят такъв?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Има само едно едничко прагматично решение, което ще спаси срива и то се казва - ОТПИСВАНЕ! Нищо друго няма да предотврати катастрофата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
И туто - финито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл---Хе, хе... вЕрно ли?Това е един от сценариите за предстоящият срив (вторият връх от двойният връх): - настъпва временно грешно насочване на ресурсите, когато мамещитебанки, опериращи с частичен резерв, повишат паричното предлагане и по този начин понижат пазарните лихвени проценти под равновесното им равнище. Тогава предприемачите инвестират твърде много налични ресурси във високия сегмент на физическата производствена верига (имоти) и недостатъчно ресурси в по-ниските сегменти от структурата на производството. Резултатът става видим след известно време, когато много голям брой фирми трябва да обявят фалит. Това, от своя страна, застрашава техните кредитори, най-вече банките, опериращи с частичен резерв, и води до поредицата от събития, описана по-горе. В резултат настъпва банковата паника, която е необходимата последица от предишното неправилно разпределяне на ресурситете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още