IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата

От едрия бизнес коментират, че това е предизборен шантаж

14:07 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27 октомври. Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката. Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Недоволството на малките превозвачи

Investor.bg припомня, че влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво, както и на земеделските производители и на строители, които настояват да бъдат извадени от неговия обхват. В последствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите, с посредничеството на министъра на икономиката изработиха вариант, който е напът да бъде спънат от монопола на пазара.

„След 27 октомври ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28 октомври те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара“, обяви Симо Симов, говорител на Асоциацията, и настоя правителството спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува.

Протестът на „Жълтите жилетки“

От браншовата асоциация се заканиха в противен случай протестите под наслов “Жълтите жилетки“ да започнат още до края на октомври.

„Ние обявяваме протестна готовност под надслов „Жълтите жилетки", тъй като не сме доволни, че изработеният за шест месеца ЗИД към сега действащия закон в Министерството на икономиката забуксува и не е внесен за разглеждане в парламента", каза Симо Симов, цитиран от БТА. Той добави, че предстоящата парламентарна ваканция заради изборите е предпоставка този закон да бъде забавен.

На 27 октомври изтича срокът за регистрация по вече действащата наредба. Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива от 28-ми никой от тях няма да може законно да упражнява дистрибуция и търговия с петролни продукти. От Асоциацията считат, че проблемът ще бъде и за потребителите, които не са се регистрирали – земеделци, строители, от минната асоциация, пристанища и т.н.

На 23 юли 2019 г. бе обнародвана наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, която влезе в сила от 26 юли. С приемането й за търговците на горива започна да тече тримесечният срок за задължителната регистрация в Министерство на икономиката.

От Асоциацията обявиха, че ако парламентът, докато излезе във ваканция, приеме удължаване на срока за регистрация, протестите няма да започнат след седмица. Все пак от Асоциацията посочиха, че протестната готовност остава, докато не бъдат приети окончателно промените в закона.

Едрият бизнес в защита на закона

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти в страната, изтъкна пред БНР, че законът е в сила от 28 януари 2019 г.

„Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата 28 юли и сега, след края на тримесечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата. Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път“, коментира той.

Терзиев е категоричен, че закон трябва да има. „Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация“, посочи той и изрази мнение, че ситуацията се използва предизборно

„Тази тънка струна, на която се свири на площада на „Дондуков 1“  - жълти жилетки… Слушах един анонс „Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме“. Това е едно „приятелско намигане“ към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно – не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание. Секторът е болен и трябва да се лекува”, категоричен е Терзиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още