IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото ръководство на "Булгаргаз" прогнозира поскъпване на газа през април

На европейските пазари априлските доставки се търгуват за малко над 58 евро за мегаватчас

12:41 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на газа ще се повиши през април спрямо нивото от февруари, става ясно от прогнозата на "Булгаргаз", изготвена на базата на движението на европейските газови пазари към 8 февруари. Според тях на този етап газът ще поскъпне с малко под 4% до 113,85 лева за мегаватчас. На европейските пазари котировките с доставка през април в момента се движат около нивото от малко над 58 евро за мегаватчас.

На 1 февруари газовата компания предложи и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри намаляване на цената на газа спрямо януари с почти 18% до 109,88 лева за мегаватчас.

Преди това обаче през януари природният газ поскъпна с 30%, което доведе до остри критики към "Булгаргаз" и енергийния регулатор, а в последствие ръководството на газовото дружество беше сменено.

По закон "Булгаргаз" трябва да публикува в медиите своите очаквания за цената на газа месец преди да внесе прогнозата си в КЕВР. Официално първите прогнози за цената на газа през април ще бъдат внесени в комисията в първата половина на март.

Но преди това предстои процедура по определяне на цената на природния газ за март. "Булгаргаз" ще внесе първото си прогнозно предложение до дни в КЕВР, а след това и своето окончателно заявление сутринта на 1 март.

В началото на януари компанията публикува очакванията си за цената на газа в размер на 112,44 лева за мегаватчас. Тогава "Булгаргаз" базира своите прогнози на базата на прогнозната цена за доставката през март на пазара TTF в размер на 83 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още