IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Янко Янев: Все още няма алтернатива на ядрената енергетика в България

През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси, изтъква експертът

12:30 | 20.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все още няма алтернатива на ядрената енергетика в България, заяви пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

"Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси. По тази причина у нас беше развита ядрената технология. Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат", изтъква експертът. 

Според него въпросът къде да бъдат новите ядрени мощности - в АЕЦ "Белене" или в АЕЦ "Козлодуй", е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика.

"40 години наши и чужди институти са изследвали площадката за АЕЦ "Белене", предоставили сме цялата информация на Европа и сме готови да започнем реално строителство. Другата наложителност е - сегашната атомна централа в Козлодуй трябва задължително да мисли за поставяне на нови мощности заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове", предупреждава Янев.

По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия е "глупава" и е налице "примитивен политически разговор".

"Америка е велика ядрена нация, дълбоко ги уважавам, но през последните 30 години нищо не построиха, дори влязоха в задънени улица с големите блокове. Експортът на големи ядрени блокове е въпрос - може или не може това да се случи... Няма притеснение, ако технологията е руска", категоричен е Янев.

Той подчерта, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и вероятно строежът може да се случи за шест години.

"Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80% от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа "излети през покрива", тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България... Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси", изтъкна Янев.

Той допълни, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а партиите да я анализират с техните експерти после. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ти не си като този старец, но нищо смислено не можеш да кажеш за нещо, от което си нямаш понятие. Дерзай, щом това се рентира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Като те гледам тебе и веднага виждам "вредата от метането". Утре ще ти дадат други насоки на джафкане и ти със същото усърдие ще ги защитаваш. За сведение, в Парижкото споразумение нищо не се споменава нито за СО2, нито за метан и още други новоизмислени "страшни" опасности за съсипването на климата, който иначе от милиони години си е все един и същ. Аман от "полезни" *** 0ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Трябват ни 2-та блока в Белене и след 20 години още 2 в Козлодуй. Трябват ни всички язовири, ВЕЦ-овете, ПАВЕЦ-ите и много фотоволтаици и перки. Ако всимко това стане до 2050-а, можем да затворим Мариците. Иначе ще умрем в средновековни мъки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
fon
преди 2 години
Някакъв изкуфял старец на 73 години, неясно къде професор, шеф на супер глупав институт не може д акаже едно число за АЕЦ, но АЕЦ били много необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Това за вредата от метана е много подценяван аргумент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още