IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Кънчев: Путин няма ядрено предимство срещу САЩ

Спирането на газа ще генерира друг проблем за Русия, смята експертът по международна сигурност и геополитика

11:29 | 28.04.22 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Румен Кънчев: Путин няма ядрено предимство срещу САЩ

„Не мога да си обясня защо Путин непрекъснато се реферира към ядреното оръжие. Докато преди 2-3 седмици не се обръщаше внимание в САЩ на тези изявления на Путин, сега светкавично отговарят. Пентагонът каза, че ракетата „Сармат" не може да бъде заплаха не само за САЩ, но и за всяка от страните съюзници. Засичането на тази ракета започва до десетата секунда, няма нищо уникално в нея", коментира експертът.

По думите му за първи път в дискусия в Конгреса в САЩ е бил поставен въпросът от републиканците дали Русия ще употреби ядрено оръжие и готов ли е Пентагонът за такъв вариант. Отговорът е бил, че са напълно подготвени и че Русия не е подготвена за такъв развой.

„Трета световна война" е силна фраза. Може да стане, но едва ли някой иска Трета световна война, особено Лавров. Лавров и Песков не са от ястребите, те са за смекчаване на конфликта. Ястребите там са Путин и Шойгу. По-скоро е шантаж, не е заплаха“, е мнението на проф. Кънчев.

Той обаче е категоричен, че решението на „Газпром" да обяви спиране на доставките на газ за България е заради неизпълнени договорености в газовата сделка.

„Не може да гледаме всяка стъпка на Русия като шантаж. Явно ние и поляците не сме спазили договорите. Явно ние сме първи в изтичането на датата, до която трябва да платим по начина, по който те показаха“, посочи експертът по международна сигурност и геополитика.

Той е на мнение, че това не е опасно за Европа. „Тази линия на стратегия ще генерира друг проблем за Русия“, смята проф. Кънчев и обясни, че тя няма да може да пласира природния си газ. „В ЕС все повече назрява мнението, че Европа трябва да бъде абсолютно независима от Русия", допълни той.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 7
Pyramid
преди 2 години
Тарторът на НАТО, вече я е упражнявал върху живи хора, нале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 2 години
"Румен Кънчев: Путин няма ядрено предимство срещу САЩ". Може. Може. И обикновен паритет, 50/50, е достатъчен, мисля. Особено, ако се вземе предвид че, територията на САЩ и Русия, са в съотношение (грубо) 1:2 , нали така. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Слабоумен тpoл, никой не ни принася в жертва, НАТО няма да започне ядрена война. Ако някой ще те убива, това е господарят ти жуже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 2 години
Не се тревожете! На никой няма да му мигне окото да ви пренесе в жертва. *** няма голям избор. А за САЩисаните ще е гордост да ви изпекат! Вече са го правили 2 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейка, какво предлагаш, всеки път когато пPocия иска да извърши поредното си престъпление и заплаши с ядрено оръжие, ние да клякаме от страх и злодея да си прави каквото е решил? Със сигурност никой не желае ядрена война, доколкото виждам само пPocия плаши обаче с нея! Така, че ако много искаш ядрен мир, обърни се към господарите ти от кремъл, а не нагло да дрънкаш за САЩ или някой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Не мога да си обясня защо Путин непрекъснато се реферира към ядреното оръжие" **** Сериозно ли не можеш да обясниш? Добре, аз ще помогна, Пyттю дрънка за ядрено оръжие, защото друго не му остана. Армийката жалка, икономиката още по-жалка, народът му почна да гледа празните си хладилници и мизерни доходи, нещата вървят на зле за него по всички направления, това му е последния жокер - ядрения шантаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
s3
преди 2 години
Вече открито започна да се обсъжда въпроса с ядреното оржие и следващия етап на конфликта. Нека САЩ да каже че сме готови за този етап и да знаем, че няма нищо страшно в това. Всички сме готови и чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още