IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремен Георгиев: По договор газ за топлофикациите за зимата има

Идеята за намаляване на потреблението на природен газ е несъстоятелна, посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества

11:04 | 26.07.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По договор газът за топлофикациите за предстоящия отоплителен сезон е подсигурен. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

По думите му, ако има увеличение на цените на услугите на топлофикационните дружества, то няма да е преди отоплителния сезон, а около Нова година, като това зависи от ценовите условия в България и Европа.

Георгиев напомни, че в страната ни вече има над 40 търговци на природен газ освен „Булгаргаз“, така че „ако всеки някъде нещо е намерил, газът би трябвало да стигне за всички“. Той смята, че времето за осигуряване на синьо гориво и нагнетяване на газ в „Чирен“ е достатъчно, но въпросът е цената на доставките. 

Той коментира също, че много от европейските държави са се противопоставили на идеята на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ.

"В доста голяма степен тя е несъстоятелна. Технологията, по която се разпространява централизирано топлоподаване, не позволява нещо да се регулира централно. Всяка една топлофикация трябва да подава толкова топлинна енергия, във вид на топлоносител, колкото поемат абонатите, регулирането се извършва от абонатите", посочи Георгиев.

Той обясни, че за да се получи 15% икономия на газ, всички абонати трябва да намалят с толкова потреблението на газ и определи това като невъзможно, дори в Германия.

Инж. Георгиев изрази недоумението си как в Европейската комисия виждат възможността така да се пести и предупреди, че такова намаление означава непроизведена продукция от индустрията. 

Кремен Георгиев смята, че „Булгаргаз“ няма да спре подаването на газ на „Топлофикация – София“ и напомни, че в историята винаги топлофикационното дружество е било длъжник и винаги е трупало дългове. Според него това се е случило заради липсата на инвестиции.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества предупреди, че отоплението с мазут не е алтернатива, защото няма очистващи инсталации, и заяви, че изключва такъв вариант. Съветът му е „Топлофикация – София“ да произвежда повече електрическа енергия, която е на преференциална цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Геотермално отпление трябва , с термопомпи само там където не може геотермално . Под половин София има геотермално поле с около 70-80 градуса . Напълно достатъчно за отопление на жилищните сгради . Ама няма да има газови пАтоци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Та да товари сметките за ток на тези, които разумно сме се отказали да бъдем крадени от Топлофикация! За да няма загуби от пренос може да се гори газ локално в абонатната на блока, но няма инфраструктура за сега. Дори и при отказ от газ, ако по тръбите може да тече водород в бъдеще е еко и ефективен вариант. Най-добре е Топлофикациите да бъдат закрити и по една термопомпа в абонатната и си в бизнеса! Държавна поръчка по плана за въстановяване и сме готови, но няма кой да вземе подобно сериозно решение т.к. ще си навлече масовото недоволство на пенсионери и всякакви плоскомозъчни създания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още