IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС откри редица нарушения в изпълнението на "Балкански поток"

Освен за финансирането и обществените поръчки, провеки са показали пропуски и при екологичните процедури при строителството на газопровода

13:57 | 02.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Множество нарушения при реализацията на проекта "Балкански поток" са установили проверките, наредени от кабинета "Петков" преди два месеца, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Сред тях е неспазване на екологичните правила - строителството е било допуснато без процедура за преценка за необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) при пресичане на водни басейни, както и преминаване през защитени по НАТУРА 2000 зони, не е извършен и контрол как се спазват изискванията в издадените ОВОС.

Строителството на компресорната станция "Нова Провадия" пък е започнало още преди да бъде издадена ОВОС, показват анализите на две работни групи, работещи по проверката на газопровода.

Те отново изтъкват нарушения при начина на финансирането на проекта. "Булгартрансгаз" взе кредит за строителството на "Балкански поток", но без да поиска изричното разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е задължително по закон предвид размера на външното финансиране, но от мрежовия оператор обясниха, че КЕВР им е дал разрешение да реализират проекта, в което изрично е записано, че това ще стане с привлечени средства, и де факто в компанията приемат това като нужното разрешение.

Енергийният регулатор не прие този аргумент и глоби "Булгартрансгаз" за нарушението.

Работните групи са установили и редица нарушения при изпълнението на обществените поръчки по "Балкански поток". Сред тях са липса на необходими документи, които трябва да бъдат представени от изпълнителя Консорциум Аркад при подписването на договор за реализацията на проекта през 2019 година.

Още при избора на изпълнител е допусната намесата на министъра на енергетиката - тогава Теменужка Петкова, която е дала писмени указания за провеждането на процедурата. Министърът на енергетиката не е едноличен собственик на капитала на дружеството и това е нарушение на правилата, изтъкват днес от Министерския съвет.

Не са спазени и изисквания за публикуване на изменения в договори с изпълнителя, както и с ДЗЗД "Ферощал Балкангаз",  ДЗЗД "ГИН Консорциум" и Обединение "КС Нова Провадия". В допълнение по "Балкански поток" не са проведени две обществени поръчки по Закона за обществените поръчки, въпреки че са налице основания за това.

Има установени и нарушения на трудовото законодателство - в сключените трудови договори за изграждането на газопровода липсват мястото на работата и други атрибути, а за някои длъжности няма договорено ползването на допълнителен платен годишен отпуск.

Всички тези пропуски и нарушения са изпратени на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), става ясно още от съобщението на Министерския съвет.

"Балкански поток" е продължението на руско-турския проект "Турски поток" на територията на ЕС. През него се осъществява транзитът на руския природен газ към Сърбия, а оттам и за Унгария и Хърватия. През есента на 2021 година Будапеща подписа нов дългосрочен договор за доставката на руски природен газ, който предвижда, че 3,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъдат получавани през територията на България, а допълнително 1 млрд. куб. метра - през Австрия.

Според бившите управляващи от ГЕРБ приходите от "Балкански поток" през следващите две десетилетия ще бъдат около 9 млрд. лева и проектът ще може да се изплати сам. Стойността на проекта е около 2,6 млрд. лева, като само за т.нар. линейна инфраструктура са отделени 2,1 млрд. лева. Останалите пари са вложени в изграждане на компресорни станции и други дейности.

През пролетта на 2021 година от ГЕРБ бяха категорични, че строителството на "Балкански поток" е възложено по прозрачен начин и отхвърлиха всякакви обвинения за нарушения при възлагането и изпълнението на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Герб хубао отхвърлят, но защо няма техническа взможност да отклоним газ към България по него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още