IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и амбицията му да бъде най-умният град в света

Кметът Садик Кан залага на новите технологии, за да се справи с предизвикателствата в британската столица

11:16 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На второ място е подобряване на обществените услуги, а гръбнакът на това е т.нар. London Datastore – сървър за събиране и обработка на големи обеми от данни, включително за транспортната система на града.

Едно от особено популярните действащи решения в Лондон е регистър, свързан с приложение, което показва случващите се ремонти, така че шофьорите да избягват зони, които са затворени или биха довели до големи задръствания.

Всъщност след пускането на London Datastore са разработени над 450 мобилни приложения, които да помагат за по-добър живот в града – от опциите за показване на свободни паркоместа до по-добро планиране на ползването на градски транспорт. Последното включва иновативната система за безконтактно купуване на билети, която помага за това над 5-те млн. пътувания в транспортната мрежа на Лондон, осъществявани всеки ден, да се случват все по-лесно, което пък привлича и туристите.

Сигурност

Бързият темп на разрастване на населението значи и по-голяма престъпност, друго особено голямо предизвикателство за Лондон. За да се справи с този проблем, градът разполага с 500 хил. камери за наблюдение, разпръснати навсякъде. Официални данни за допълнителните камери, използвани от домакинствата и компаниите, за момента няма.

Само в метрото, където има силна концентрация на кражби например, са разположени 15 516 камери. Разпределението им е направено според натовареността на станциите. Така на Oxford Circus например те са 309, на Waterloo – 303, а на Green Park – 210. Най-голям е броят им на King’s Cross и St. Pancras – по 408. По данни на властите камерите само на тези две станции проследяват по около 81 млн. души годишно.

Цялото това видео съдържание се събира на едно място и се пази цели две седмици, като посредством специални алгоритми се следят от самите престъпления до натовареността на станциите, кои са пиковите часове на въпросните станции и т.н. Камерите са неизменна част от антитерористичната дейност в Лондон и помагат за намирането и разпознаването на издирвани от властите лица.

Информацията от цялата тази система се обработва така, че автоматично да се подава към органите, които биха могли да съдействат. Ако става дума за насилие на някое място в Лондон, полицията директно може да получи известие и да реагира.

Сега Кан иска тази система да стане много по-бърза, по-широка и да има улеснена комуникация между полицията, бърза помощ и пожарната.

По-интересното – всеки човек в Лондон е засичан от камерите на града средно 300 пъти на ден. При 25 млн. камери за видеонаблюдение в цял свят именно Лондон остава градът първенец по брой подобни устройства.

Продължаващите инвестиции в решенията за умния град следват стъпките, очертавани от Садик Кан.

„Моята амбиция за Лондон е ясна – да се превърне във водещия умен град в света“, коментира той. „Дигиталните технологии променят начина, по който живеем и работим. Ако искаме да осъществим амбицията си да станем водещ умен град в света, трябва да се възползваме от възможностите данните да способстват за по-добра съвместна работа между институциите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още